Besplatni vaučeri za 100.000 građana Srbije

U toku su prijave za besplatan vaučer od 5.000 dinara, koji će 100.000 građana Srbije moći da iskoristi za trenutke aktivnog odmora u penzionerskim danima ili kratak predah u brzom ritmu radne svakodnevice. Na poziv Vlade da putuju po Srbiji, prvi se odazvaju najstariji sugrađani. Samo prošle godine, među građanima, zainteresovanim za korišćenje vaučera, 53 odsto su bili penzioneri.

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji se  može jednom u toku kalendarske godine upotrebiti  pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima. Vaučer se može koristiti na teritoriji Republike Srbije. Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže za Tv Rubin da su vaučeri jedna od mera koje Ministarstvo sprovodi u cilju povećanja domaćeg turističkog prometa:

Pre svega mogu da kažem da kada je reč o ovoj akciji,  evo petu godinu je uspešno realizujemo. To je jedna od mera koju Ministarstvo sprovodi sa ciljem povećanja domaćeg turističkog prometa.  Započeta je u julu 2015. godine. Mi smo prošle godine počeli sa 80. 000 vaučera, povećali smo na 100 000 i dva ipo meseca pre roka podelili svih 100. 000 vaučera. Zbog toga smo naišli na razumevanje i u skladu sa razvojnom politikom, koju vodi Vlada Srbije. Za ovu 2019. je izdvojeno 500 miliona iz budžeta, ili 100.000 vaučera, koji se mogu koristiti za usluge smeštaja u trajanju od  najmanje pet noćenja. Kada je u pitanju zainteresovanost građana, primetan je ogroman porast, budući da je u prvih mesec dana stiglo 14. 416 zahteva građana, što je tri puta veći broj  nego prethodne godine.

Najtraženija destinacija prema broju izdatih rezervacija je Sokobanja, slede Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom banja i Ribarska banja. Kako Knežević primećuje, primetan je i trend povećanja broja ugostitelja, koji žele da učestvuju u ovoj akciji. Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana odnosno period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može da bude kraći od 30 dana. Od kada je Ministarstvo turizma započelo program dodele vaučera četvrtina miliona građana iskoristila je ovu mogućnost. Svaka naredna godina bila je sve bolja, pa su lane postignuti najbolji rezultati kada je zbog rekordnog odziva građana dodeljeno svih 100.000 vaučera gotovo dva i po meseca ranije od predviđenog roka!