Besplatni mamografski pregledi u bolnici

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke kikindska bolnica sutra će započeti akciju besplatnih mamografskih pregleda za žene preko 50 godina starosti.

Rak dojke jedan je od vodećih uzroka obolevanja i smrtnosti od malignih bolesti kod žena i u Kikindi. Kada se posumnja na obolenje prvo je neophodno od lekara opšte prakse zatražiti uput za pregled hirurga. Na kikindskom odeljenju hirurgije godišnje se obavi između 20 i 25 operacija karcinoma dojke.

Jedan deo hirurškog i dijagnostičkog lečenja se obavlja kod nas u bolnici a sve žene koje imaju karcinom dojke upućuju se na konzilijum u Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici gde se određuje dalja terapija. U zadnjih godinu i po dana ovde u Kikindi radimo cor biopsiju, određuje se patološki stadijum i ustanovljava dijagnoza i sa tim nalazom se odlazi u Kamenicu. Osim operativnog moguće je da će dalji tok lečenja biti žračna, hemoterapija ili biološka terapija – naveo je za našu TV dr Gojko Ljuboja, načelnik opšte hirurgije kikindske bolnice.

 

Obeležavanje nacionalnog dana borbe protiv kacinoma dojke u bolnici kikinde planirano je kroz besplatne mamografske preglede koji će u zavisnosti od zaintresovanih biti nastavljene tokom martu. Akcija počinje sutra od 13 do 19 časova. Pregledi se obavljaju na odeljenju radiologije a sugrađankama nije potreban uput, niti zdravstveno osiguranje ni zdravstvena knjižica. Samo volja da se odazovu akciji.

Dr Ljubica Kovačević, načelnica Službe za radiologiju u Opštoj Bolnici Kikinda ističe da je mamografija metoda koja je prihvaćena svuda u svetu da je vrlo dostupna metoda i da lista čekanja nije dugačka.

Iz kikindske bolnice savetuju da ne odbijate mamografiju zbog straha od boli. Prag boli je različit kod svakoga a mamografija je zasigurno najdelotvornija metoda. Samo u ranim fazama rak dojke je izlečiv, stoga svi koji imaju sumnju da su oboleli potrebno je da se odazovu pregledima u kikindskoj bolnici. Ovde se pre svega misli na žene ali nije retkost da obole i muškarci.

 

Statistika je sumorna i govori da je od 2014.godine do kraja 2016. godine u severnom banatu od raka dojke umrlo 113 žena. Više o ovoj temi imaćete priliku da vidite u sutrašnjoj emisiji „Rezervisano“ koja je na našem programu od 21 sat. Gosti u studiju TV Rubin biće dr Gojko Ljuboja, načelnik hirurgije i dr Ljubica kovačević, radiolog.