Besplatne obuke za zanatska zanimanja za mlade Rome

Udruženje romskih studenata u saradnji sa nemačkim GIZ-om i Ministarstvom omladine i sporta organizuje besplatne obuke za mlade nezaposlene Rome uzrasta od 16 do 35 godina u okviru projekta “Pokreni motor”. Mladi Romi sa kojima smo pričali napominju da je za njih važno da steknu sertifikate sa kojima će se lakše zaposliti.

 

 

 

 

-Za sve koji iz nekog razloga nisu uspeli da završe srednjoškolsko obrazovanje ovo je odlična prilika. Trebalo bi češće da se organizuju ovakvi skupovi gde će se mladima predstaviti sve mogućnosti koje imaju – istakao je Željko Radu koji je prisustvovao skupu.

-O obukama mislim sve najbolje. Mnogi Romi nemaju posla i bilo bi dobro da imaju volju da iskoriste ovu mogućnost – kazala je Radoslava Barbul.

Obuke se organizuju za zanimanja frizer, pedikir, manikir, kuvar, pekar, poslastičar, bravar, alatničar, rukovaoc građevinskih mašina, knjigovođa i magacioner.

-Cilj nam je da se korisnici upoznaju sa vrstama usluga koje pružamo odnosno sa kursevima za stručno usavršavanje. Imamo devet obuka koje nudimo, a koje su se iskristalisale pošto smo uradili istraživanje tržišta. Obuke su besplatne – objasnila je Julkica Stefanović, savetnica za zapošljavanje.

Akreditovane obuke odvijaće se u Edukativnom centru u Novom Sadu gde je obezbeđen smeštaj i hrana.U zavisnosti od delatnosti obuka traje od četiri do šest nedelja.

-Postoji i mogućnost da se rade radne prakse u trajanju od tri meseca. Plaćeni su putni troškovi i džeparac, a na korisnicima je da pronađu firmu gde će obavaljati praksu u bilo kom mestu u našoj zemlji – rekla je Julkica Stefanović.

Posle završetka radnih praksi cilj je da mladi Romi ostanu da rade kod poslodavca.