Besplatna analiza zemljišta

Poljoprivredna stručna služba “Kikinda” potpisala je dva ugovora kojima je omogućeno besplatno agrohemijsko ispitivanje zemljišta poljoprivrednika u našem gradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Jedan ugovor na 750.000 dinara je potpisan sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Njime je obuhvaćena analiza 385 uzoraka zemljišta i to isključivo državne zemlje. Drugi ugovor na 600.000 dinara potpisan je sa gradom Kikinda kojim će biti omogućeno 300 besplatnih analiza zemljišta – istakao je Mladen Đuran, direktor PSS

Uslov je da proizvođači imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a maksimalno pet uzoraka može da se analizira po jednom gazdinstvu.

-Pozivamo poljoprivredne proizvođače da iskoriste ovu mogućnost. Najveći broj uzoraka očekujemo posle skidanja strnih useva. Proizvođači u zaštićenim prostorima i voćnjacima već mogu da apliciraju za ovu uslugu – dodao je Đuran.

Uz svaku analizu zemljišta poljoprivrednici će dobiti i preporuku za đubrenje za naredne četiri godine.

-Zemljištu u kikindskom ataru konstantno nedostaje fosfora. Azot se dodaje po potrebi, a kalijuma uglavnom ima u zadovoljavajućim količinama. Bez prave agrohemijske analize nema ni precizne poljoprivredne proizvodnje – rekao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Analize zemljišta obuhvatiće sadržaj lako pristupačnog fosfora i kalijuma, sadržaj humusa, pristupačnog azota, kalcijum karbonata i ph vrednost zemljišta. Na pojedinim kikindskim oranicama ima viška kalijuma, a fosfora manjka.