Besplatna akcija analize krvi za penzionere

U okviru projekta “Zajedno do zdravlja” laboratorija “Medlab” koja radi i u našem gradu organizovala je analizu krvi u Udruženju penzionera. Osnivač i vlasnik “Medlaba” dr Milan Ubavić, patofiziolog istakao je da je za najstarije sugrađane veoma važno da što češće proveravaju glukozu i lipidni status, zbog sklonosti ka dijabetesu i poremećaju metabolizma.

 

 

 

 

 

-Veliki je broj neotkrivenih pacijenata koji boluju od dijabetesa. Razlog u tome leži u neadekvatnoj ishrani. Sa druge strane tu je i poremaćaj metabolizma lipida za koji je vezan veliki broj kardiovaskularnih bolesti, stradanje krvnih sudova srca i perifernih krvnih sudova. Ove dve analize najbolje će moći da ukažu na zdravstveno stanje pacijenta starijeg doba – istakao je dr Milan Ubavić, osnivač i vlasnik “Medlaba”.

Akcija je sprovedena u saradnji sa lokalnom samoupravom, a analizu krvi uradilo je 45 najstarijih sugrađana.

-Kompanija “Medlab” pokazuje da je društveno odgovorna prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje. Od kada su pre pet godina otvorili laboratoriju i u našem gradu postali su naši sugrađani i od tada uspešno posluju. Zajednički organizujemo ovu akciju kojom su obuhvaćeni i penzioneri sa nižim primanjima kojima ova usluga nije uvek dostupna – rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Penzioneri su imali reči hvale za ovu akciju.

-Ovo je odlično za nas penzionere. Ne treba da čekamo u redu, a rezultati će pokazati kakavo nam je zdravlje – dodao je Vladimir Radić, penzioner.

Dr Milan Ubavić dao je savet koji se odnosi na prevenciju respiratonih infekcija i gripa, učestalih u ovo doba godine.

-Važno je uraditi dve laboratorijske analize na osnovu kojih će lekar moći da odredi da li je reč o virusnoj ili bakteriološkoj infekciji. Naš narod je navikao da sve infekcije leči antibioticima, a to je pogubno – napomenuo je dr Ubavić.

Razgovarajući sa penzionerima vlasnik laboratorije “Medlab” skrenuo je pažnju sugrađanima da treba da povedu računa o ishrani, kao i da se za svaku analizu krvi pripreme odnosno da ne uzimaju hranu i lekove 12 sati pre vađenja krvi kako bi rezultati prikazali pravo zdravstveno stanje.