“Besmrtni puk” u Kikindi

“Besmrtni puk” u Kikindi

Prvi put u Kikindi, 74 godine od pobede nad fašizmom obeleženo je šetnjom “Besmrtnog puka”. Povorka u kojoj je bilo i mladih i starijih koji su nosili slike svojih predaka učesnika ratova od 1912. do 1999. godine krenula je od spomenika “Tuga” gde su položeni venci. Nakon toga odata je počast na spomeniku žrtvama fašizma, da bi venci bili položeni i na spomen ploču Dragutinu Ristiću, komandantu Gvozdenog puka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Građani su se u velikom broju odazvali ovom događaju, a zajedno sa njima, na sve one koji su život dali da bi budući naraštaji živeli u slobodi, podsetio je i gradonačelnik Pavle Markov:

-Kikinda je jedan od 11 gradova u Srbiji u kom se na ovakv način obeležava Dan pobede. Na ovaj način čuvamo sećanje na celokupnu istoriju.Naši sugrađani noseći slike svojih predaka podsetili su da su njihovi najmiliji prošli veliku golgotu, a neki su dali i ono najdragocenije za slobodu, svoj život. Sve ih vodila ideja o slobodi i ravnopravnosti među ljudima. Ne smemo zaboraviti šta se dešavalo u prošlosti, jer naš narod je pobednički narod.

Antifašističkoj i patriotskoj manifestaciji prisustvovao je i prvi sekretar Ambasade Rusije u Beogradu Sergej Laščuk. On je nosio sliku svog dede koji se borio u Drugom svetskom ratu:

-Danas je veliki dan i zahvalio bih svim Kikinđanima koji su učestvovali u “Besmrtnom puku”. U Rusiji ne postoji porodica u kojoj nije bilo žrtava za vreme Velikog rata. Dok god ima nas da se sećamo svojih predaka mi ćemo podsećati na njihova herojska dela.

Građani su sa puno emocija doživeli ovaj dan i šetnju “Besmrtnog puka”.

Nosim sliku svog brata Petra Vukovića. On je streljan u 22. godini 1944., a bio je član Sremskog komiteta. Uzbuđen sam i ponosan. U svojoj 94. godini drago mi je što mogu na ovaj način da odam poštu svom bratu – rekao je Marko Vuković.

Najmlađi učesnik “Besmrtnog puka” bio je desetogodišnji Milan Bajin, dok je Milovan Ćurčić nosio slike šestorice predaka, učesnika Drugog svetskog rata. Šetnja u Kikindi organizovana je na inicijativu GrO Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine .

-Motiv je zajednički, a to je da ne dozvolimo da se zaborave svi naši preci koji su dali život za slobodu. Došli su nam i gosti iz Srbobrana, Bečeja, Sente, Pančeva – dodao je Milan Zorić, predsednik GrO SPRS 1912-1920.

Na platou ispred Skupštine grada održan je kulturni program u kom su učestvovati članovi Ruskog hora iz Beograda i ADZNM “Gusle”. Manifestacija „Besmrtni puk“ prvi put je održana u Tomsku 2011.godine kada je ulicama ovog grada u čast dana pobede prošetalo 5.000 hiljada građana.Za samo nekoliko godina ovaj pokret je porastao na više od 1.200 gradova u 42 zemlje sveta, i preko 12 miliona ljudi.