Berbu malina prekidaju česte kiše

U malinjaku Novosađanke Zore Rodić koja već nekoliko godina živi na relaciji Novi Sad – Nakovo u toku je berba ovog voća. Ona je pre tri godine započela uzgoj ovog , za mnoge, lekovitog voća na parceli od 2,5 jutra i tako je postala najveći proizvođač malina na našem prostoru.

-Ove godine malina je odlično rodila. Jedino što ne valja su česte kiše koje prekidaju berbu. Idealno bi bilo kada bi jedan dan padala kiša, a dva dana bilo sunčano. Maline hoće da prime vlagu od trave i kiše i tada počinju da se kvare – kaže Zora Rodić.

Za uzgoj maline naša sagovornica se odlučila jer voli ovo voće, a ispostavilo se da je to pravi potez dok čeka da ode u zasluženu penziju do koje joj je ostalo još godinu dana.Berba je počela 10. juna i trajaće do kraja novembra.

Ne možemo da pronađemo radnike koji će brati malinu. Ovim putem pozivam sve koji bi mogli i želeli da rade da se jave. Radi se osam sati i plaća se po kilogramu. Može da se zaradi od 150 do 350 dinara po satu – istakla je Zora Rodić.

Naša sagovornica ove godine očekuje 20 tona roda čime je veoma zadovoljna:

-Imam kupce iz Beograda kojima robu prodajem na veliko. Cena je šarolika. Na malo se prodaje od 180 do 250 dinara za kilogram dok je na veliko niža.

Na parcelama Zore Rodić ima oko 12.000 zasada maline. Zadovoljna je banatskom zemljom koja je rodna, a na njenoj njivi ima i crnog peska koji pogoduje ovom voću. Planira da proširi proizvodnju, pa čak i da započne sa preradom maline. Konkurisaće kod fondova u Pokraijini i Republici za podsticajna sredstva koja bi joj omogućila da svoje planove sprovede u delo.