Berba prvih kajsija, u voćnjaku porodice Konstantinov, za dve nedelje

U voćnjaku sugrađanina Zorana Konstantinova, prema njegovoj tvrdnji, ovoga juna će biti dobra berba kajsija, koja bi mogla da počne već za dve nedelje. Prolećna i letnja rezidba kajsija su, prema savetima stručnjaka, obavezne svake godine. Kada je reč o zaštiti ove voćke, preporučuje se plavo prskanje u jesen i na proleće, zatim zaštita od monolije pred cvetanje, u cvetanju i precvetavanju, kao i prskanje insekticidima. U voćnjaku, u kom je više od sto stabala kajsija kod domaćina Zorana Konstantinova, nakon faze prskanja određenim preparatima, voćnjak je spreman za fazu potpunog zrenja.

Inače, rana letnja rezidba izvodi se od 20 maja do 15 juna, što zavisi od vremena kretanja vegetacije, klimatskih prilika, uslova gajenja, sorte i podloge. Ovom rezidbom prekraćuju se bujni mladari za 1/3 ili 1/2 i oni  se ne skraćuju,  razvijaju se u dužinu i na njima se formiraju znatno manji broj cvetnih pupoljaka i uglavnom pri vrhu kao mešovite rodne grančice.

Ukoliko se rana letnja rezidba obavi kasno ne daje željeni rezultat. Letnja rezidba izvodi se posle berbe od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni, što rezultira dobrim rodom. Više o kajsijama i načinu orezivanja pogledajte u emisiji Plodovi ravnice, koja je na programu TV Rubin u nedelju u 15 sati.