Berba kornišona u punom jeku

Kikindski povrtari već sedam godina uzgajaju krastavce kornišone za poznatog kupca firmu “Maminger” iz Nemačke. Promenljivo vreme od početka godine uticalo je i na ovo povrće čija berba je u punom jeku saznajemo od Nikole Filipovića iz udruženja „Banatska lenija“.

-Na lokaciji Poljoprivredno-preduzetničkog inkubatora svake godine uzgajamo kornišone. Trenutno biljke su u dobroj kondiciji. Dobijaju dovoljno zaštite i prehrane i to je dalo rezultate. Berba je u punom jeku i u odnosu na prethodne godine počela je nešto kasnije jer smo imali nepovoljne vremenske uslove za ovu biljnu proizvodnju na početku godine. Bez obzira na kasniji početka berbe očekujem da vegetacija traje kao i ranijih godina s obzirom na to da smo imali ekstremno visoke temperature dve, tri nedelje što je ubrzalo vegetaciju – istakao je Nikola Filipović.

Naš sagovornik napominje da je zadovoljan dosadašnjim prinosom i dodaje da otkup teče nesmetano i bez problema. Nekoliko godina unazad voćari i povrtari imaju problem da pronađu adekvatnu radnu snagu. Za sat vremena rada sezoncima se plaća 250 dinara.

-Zakonska regulativa o sezonskoj radnoj snazi doveo je do toga da se izmenila cena radnog sata. Ipak, najveći problem je naći kvalifikovanog sezonskog radnika. Snalazimo se pošto je teško naći kvalitetne radnike koji će ispratiti proizvodnju – saznajemo od našeg sagovornika.

U Poljoprivredno- preduzetničkom inkubatoru ima 14 plastenika u kojima se pored krastavaca nalaze i paprika i paradajz. Na teritoriji grada kornišoni se uzgajaju u 20 plastenika i na površini od oko 15 kilometara špalirske proizvodnje. Cena kornišona slična je svake godine, a ono što se menja je cena inputa neophodnih za proizvodnju.