Beloperi Guta u najboljim godinama

U porodici Pavlov, osim što se prave lepi i kvalitetni rezanci, već skoro dve decenije kuću čuva neobičan čuvar belog perja, gusak Guta.

Da ljubav nema granica, davno je ustanovljena istina. Još je veća ona u kojoj se kaže da onaj koji voli životinje i brine o njima taj tek ima široko srce. Sugrađanka, koja sebe može da pronađe u ovom opisu je Milena Pavlov. U njenom  su dvorištu  godinama svoj dom pronalazili različiti kućni ljubimci. Kako nam je rekla, jata gusaka koje se gegaju po bašti bila je česta slika, koju su zaticali gosti namernici i prijatelji porodice Pavlov. Kako se porodica polako osipala, u dvorištu je ostao samo beli Guta, koji je sticajem okolnosti bio izbačen iz matičnog i upao u drugo jato:

-Gajili smo guske. Imali smo  oko 50 komada. Perje je bilo na visokoj ceni u ono vreme. Guska je izlegla gušćiće, a naša ćerka je tada bila mala i htela je da se igra sa jednim guščetom. Kada smo pokušali da ga vratimo, mama guska ga je odbila i odgurnula. Sve smo pokušali, ali ga je ona izbacila iz jata. Onda smo mi gušče stavili u kutiju i ono je sa nama svugde išlo. I tako je dobio ime Guta! Uglavnom je ćerka bila uvek sa njim. Živa igračka. Guta je postao deo naše porodice i tako do dan danas.

Iako dobrano ruiniran godinama koje su ga stigle, još uvek ume da se obraduje isto tako neobičnom poslasticom:

 

-Voli hlebić i odaziva se  na Guta. Guto, dođi! On je ostao i biće tu dokle god, što bi bake rekle, mu bude zapisano. Interesantno je živeti ovako u društvu životinja, u prirodnom okruženju.

Guske odnegovane u društvu sa decom i drugim životinjama postaju pitome i veoma privržene. Po želji, mogu se uspešno dresirati. Ne samo da brzo nauče jednostavne komande, već odlično razumeju karakter čoveka. Guske zive jako dugo 30 godina u proseku, a svetski rekord je 72 godine, tako da je Guta iz ove naše priče u stvari u onim najlepšim, držećim godinama, kada je potrebno samo malo poraditi na izgledu pa će ga novopridošla mlada, sa kojom je od nedavno počeo da deli skromni dom možda i primetiti, što bi za rezultat moglo da ima romantični epilog u Pavlovom dvorištu.