Beli mak sugrađanina Janoša Todora

Na kikindskoj pijaci već godinama je u ponudi beli mak. Iako ga sugrađanin Todor Janoš proizvodi više od dvadeset godina, mali broj Kikinđana uopšte i zna za tu vrstu maka.

Jedna lepa legenda govori da se seme maka pojavilo od Venerinih suza. Kad je Venera izgubila ljubljenog Adonisa, plakala je neutešno, prolivajući čitave reke suza. Gde su one padale tamo se rascvetao mak. Zato im se,kaže ova stara legenda i danas latice lako otkidaju, baš kao suze.

A da su te latice jake crvene boje i to je opšte poznato, manje je poznato da su ružičaste latice znači da u polju ima maka, ali belog. Tu vrstu ove jednogodišnje, travnate biljke, u svojoj bašti uspešno, već dve decenije gaji sugrađanin Janoš Todor:

 

-Većina čak ni me zna za postojanje ove vrste maka, ali oni koji ga probaju, kupuju ga. Ja ga uzgajam i prodajem već dvadeset godina. Moji u kući baš vole ovaj mak. Ovaj mak je čak lepši i od oraha. Novosađani ga jako vole, kada bih tamo nosui, planuo bi kao “alva”. Inače, gotovo ništa u bašti ne prskam, tako i ovaj mak. Njegovi cvetovi se na poseban način beru i ja o tome vodim računa, tako da prskanje nije ni potrebno. Uopšte, gotovo sve biljke u svojoj bašti ne podvrgavam prskanju. Ja uzgajam bosiljak, kao prirodno sredstvo  koji insekti inače ne podnose. U danima leta, dok sedim u bašti promatram kako ni leptiri neće da dolaze na biljke. Bosliljak je za sve. 

Sugrađani, najčešće u čudu komentarišu postojanje ove vrste maka, koja se savršeno dobro pokazala, naročito kada je baklava u pitanju.

 

Osim maka, danas su na na pijaci trgovci izneli i jagode po ceni od 320 dinara za kilogram, dok je martovsko grožđe, prodavano po upola nižoj ceni što znači za 160 dinara po kilogramu.

Mandarine za 150 dinara, limun 130, kruške 160, a i za uvek popilarne jabuke po ceni do 60 dinara. Mlada salata, polako dobija na masovnosti i staje 35 dinara, mladi luk 30 do 35, rotkvice 50, mirođija takođe, blitva veza 40 dinara.

Krastavci su stajali 125 dinara, paradajz 250 dinara, tikvice 220 dinara kilogram, rukola 100 dinara pakovanje. Krompir je danas prodavan po ceni od 65 dinara i ovih dana predstavlja glavnu stavku za čuđenje i to ne samo na pijačnim tezgama, već i u mega marketima.

Rasad paradajza je prodavan po ceni od 70 dinara, kupus, kelerabe i celera 15 dinara, dok je rasad domaćih jagoda prodavan po ceni od 30 dinara. I premda je mart kao mesec imao onaj zvučni prefiks u smislu baba marta, ove godine komotno može da prođe kao vrlo zavodljiva devojka zbog obilja toplih dana i prave prolećne, a varljive atmosfere.

I dok on polako kupi svoje matovske čari, a pril već upisuje prvu pripremu u vidu uskršnjih rekvizita te otuda već prve farbe na kikindskoj pijaci i to po ceni od 10 do 200 dinara, kao i sličice, pa razna druga pomagala kako bi korpica sa šarenim farbanim jajima imala što lepši izugled.

Ovih dana, tome u prilog, na pijačnim tezgama već su osvanuli prve grančice vrbe kao uvertira za vrbopuc i za vesele uskršnje praznike