Bazar zdravlja u znaku preventive

U organizaciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta , a uz podršku Grada Kikinde ,povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja 7.aprila, održan je Bazar zdravlja. Građani su pozdravili akciju jer su mogli da prekontrolišu šećer u krvi, krvni pritisak i da im lekari daju dalje smernice.

 

 

 

 

 

 

 

Tatjana Karać, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju Zavoda za javno zdravlje istakla je važnost primarne zdravstvene zaštite:

-Zdravstvena zaštita na primarnom nivou je i prvi kontakt pacijenta sa sistemom zdravstvene zaštite. Potrebe stanovništva identifikuju se kroz analizu izveštaja rutinske statistike, periodičnim i sistematskim pregledima i skriningom. Prevetivnih pregleda bilo je malo prošle godine, u proseku se radi od tri do pet procenata preventivnih pregleda.

Olivera Vučković Popov, glavna sestra Patronažne službe dodala je da zdravstveni radnici imaju veliku ulogu u edukaciji pacijenata o tome kako da se brinu o svom zdravlju:

-Ovogodišnji dan zdravlja obeležava se pod sloganom “Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom”. Prvi kontakt sa lekarima Doma zdravlja najvažniji je jer se na taj način uspostavlja kontinuitet zdravstvene zaštite.

Član Saveta za zdravstvo Grada Kikinde dr Dušan Prekratić napomenuo je je da je rano otkrivanje bolesti najvažnije za njeno lečenje.

-Naši sugrađani najviše boluju od hipertenzije i kardiomiopatije. Treba da se pridražavmo zdravih stilova života poput zdrave ishrane, korigovanje telesne težine i fizičke aktivnosti. Savet za zdravstvo funkcioniše odlično sa svojih 100 članova. Organizujemo preventivne akcije takozvanu intrnističku traku gde se građanima meri nivou šećera u krvi, masti u organizmu, obavi se internistički i EKG pregled.

Na Bazaru svoje zdravlje prekontrolisalo je osmadesetak sugrađana.