“Batutove” preporuke za ponašanje sa decom tokom pandemije kovida-19

Osim svih mera prevencije za suzbijanje epidemije, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” doneo je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dečijim igralištima kako bismo na što efikasniji način zaštitili mališane i sebe.

Generalne preporuke su da se na otvorenom drži distanca, a to u ovom konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se deca igraju u što manjim grupama – do petoro dece. Ovo jedino ne važi ako deca žive u istom domaćinstvu. Takođe, preporuka je da se deca igraju samo svojim igračkama kao i da nema deljenja hrane i pića.  Napomenuto je da se deca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru ili dezinfikuju.

U preporukama se apostrofira da je dezinfekcija ruka, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mera. Tako se sugeriše roditeljima da uvek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola kojim će prskati površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ručice mališana. Takođe, po povratku kući neophodno je da dete temeljno opere ruke.

Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji odnosno staratelji trebalo da edukuju decu o značaju pridržavanja ovih mera, a to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.

Deca mlađa od dve godine ne moraju da nose maske, dok mališani starosti od dve do 10 godina bi trebalo da nose maske, ali bi to trebalo vremenski ograničiti na dva sata tako da se preporučuje duže zadržavanje u parku ili igralištu. Roditelji i staratelji moraju biti u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske.

Preporuka Instituta “Batut” je i da roditelji ne vode decu u kupovinu, ako to nije neophodno. Ne bi trebalo izlagati mališane velikom broju ljudi u prevozu, prodavnici, redu.