Bandić: Odblokiran račun “Toze Markovića”

Blokada računa, zaustavljena prodaja, zaustavljena proizvodnja- takvu je situaciju u “Tozi Markoviću”, nekadašnjem gigantu građevinske industrije, zatekao, kada je 4. juna, preuzeo mesto direktora Branislav Bandić. Prvi koraci bili su jasni- pokretanje prodaje, prozvodnog procesa i iznalaženje načina da se izađe iz blokade računa. 

-Urađen je osnovni remont, koliko se moglo, da krene proizvodnja i učinili smo sve da izađemo iz blokade računa. Posle mesec dana izašli smo iz blokade računa, u tom periodu plata je malo kasnila tako da smo posle nekih dve godine prvi put isplatili plate sa našeg računa. U narednom periodu gledaćemo da plata uvek bude redovna i da se isplaćuje bez kašnjenja svim radnicima. Situacija u „Tozi“ nije ni laka ni jednostavna, ali to su višedecenijski problemi. Mi smo sa svim firmama koje su izvršila blokadu računa ušli u reprogram. Seli smo i razgovarali,zamolili ih i izašli su nam u susret. Shvatili su da je ovo brend za Kikindu i državu i da treba da opstane, kaže Branislav Bandić,direktor „Toze Markovića“.

U razgovoru za TV Kikinda, Bandić ističe da je sada prioritet finansijska stabilizacija. U brojkama optimum iznosi 35 miliona komada crepa i milion i po kvadrata pločica.

-Mi sad gledamo da počnemo da živimo od svog rada odnosno od prodaje. Naš osnovni cilj je da dovedemo preduzeće u situaciju da možemo da plaćamo tekuće troškove, da možemo bez problema da finansiramo sve troškove koji nastanu na mesečnom nivou. Kada to uspemo, onda ćemo gledati da sve dugove počnemo da vraćamo. Idemo ka tom putu, na njemu postoji puno problema, ali mi verujemo da ćemo uspeti u tome.

Ulaganja u osavremenjivanje proizvodnog procesa su više nego potrebna, ali u ovom trenutku i neizvodljiva. Već nekoliko godina unazad problem je klasiranje crepa.

-Što se tiče klasirača , nažalost, to je dugogodišnji problem „Toze Markovića“. Mnoge firme koje se bave ovakvom vrstom proizvodnje, imaju automatsko klasiranje. Naša tehnologija je zastarela, imamo velikih problema sa njom. U ovom trenutku ne možemo planirati automatsko klasiranje, to je zadatak za naredni period, a kada, zavisiće od finansijske stabilizacije.

Nov menadžment “Toze” sačekao je još jedan problem koji datira odranije. Prinudno preuzimanje Pogona crepa RJ 26 od strane Agencije za naplatu nenaplativih potraživanja, a na osnovu sudskog rešenja bilo je zakazano za 22. jun, a potom je odloženo za mesec dana u nadi da će se u međuvremenu iznaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane- agenciju rešenu da pogon što pre unovči i kikindsku fabriku kojoj je on neophodan za dalji rad i opstanak na tržištu. Bandić ukazuje da je rešenje tog problema na vidiku.

-Ono što mogu da kažem je da će vrlo brzo ovaj problem biti rešen i to pozitivno. Ne bih puno da govorim o tome, ali biće rešen, verujem, do kraja meseca.

“Tozin” brend i dalje je prepoznatljiv na tržištu, ali i poljuljan usled dugogodišnjih problema. Poslovni sunovrat započeo je 2006. godine nakon što je većinski vlasnik postala beogradska firma ITH. Pre pet godina fabrika je izašla iz dvoipogodišnjeg stečaja, a nadu da za kikindskog proizvođača crepa i pločica ipak ima budućnosti podgrejalo je vlasničko preuzimanje od strane JP “Srbijagas”. Ponovna privatizacija ostala je rešenje, ali uz prethodno iskustvo jasno je da je oprez više nego potreban.

-U ovakvom stanju ne možemo reći da je fabrika „Toza Marković“ atraktivna za pronalaženje strateškog partnera. To jeste cilj, ali će to morati da sačeka neko vreme, ukazuje Bandić dodajući da očekuje da prodaja “Tozinih” proizvoda krene uzlaznom linijom. Bandić uverava da će pored redovnih plata biti zadržan i sadašnji broj zaposlenih kojih je oko 500.

O tome kako vidi rad prethodnog poslovodstva kompanije, sadašnji generalni direktor kaže:

-Rad prethodnog menadžmenta ne bih komentarisao, mogu samo da kažem stanje koje sam zatekao. To je moj stav. Zatekao sam blokadu računa, zaustavljenu proizvodnju, zaustavljenu prodaju. Prvi zadatak je bio rešavanje te tri stvari. Sada nam je bitno da proizvodnja teče, da imamo kvalitet crepa i pločica, da prodaja bude dobra, plate redovne i da ispoštujemo sve firme s kojima smo ušli u reprogram, zaključuje Bandić.