Banatsko nasleđe za aktivni turizam

U okviru projekta “Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu” u Rumuniji u mestu Valiug nedavno je održan četvorodnevni seminar za turizmologe, turističke vodiče i preduzetnike iz Kikinde i Temišvara. Ovo je bila prilika da se predstavi potencijal našeg grada.

 

 

 

 

-Ovim projektom pokušavamo da se bolje upoznamo, kao i da druge upoznamo sa onim što imamo. Cilj nam je da Banat i sa rumunske i sa srpske strane postane priznatija turistička nego što je sada. Smatram da možemo da pružimo puno više kada je u pritanju vikend turizam, etno turizam da promovišemo etno preduzetništvo – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Naša sugrađanaka Smiljka Bulatović koja se bavi umetničkim zanatima istakla je da joj znači iskustvo koje je stekla na seminaru:

-Kao preduzetnici bilo mi je interesantno da čujem kako u drugim zemljama drugi narodi koriste kulturno nasleđe da bi poboljšali svoju turističku ponudu.

Projekat skraćenog naziva HERA realizuje se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija ,a sprovode ga Grad Kikinda i kikindski Narodni muzej , dok je partner Zapadni univerzitet iz Temišvara.

-Važno je da znamo lokalno nasleđe koje UNESCKO zove mikro nasleđem jer ono može predstavljati bolji život za ljude koji žive na ovom području – rekla je Otilija Hedešan, prorektor Zapadnog univerziteta.

U okviru projekta izrađena je zajednička softverska platforma koja je interaktivna mapa turističke ponude, formira se prekogranična turistička baza podataka, objavljena je knjiga recepata tradicionalne banatske hrane, ideja je da se formira i brend „Hrana iz Banata”.

Na ovom projektu angažovani su etnolozi, turistički radnici, hotelijeri, preduzetnici, kao i studenti Zapadnog univerzitet u Temišvaru.