Banatski tradicionalni recepti

U svečanoj sali Narodnog muzeja Kikinđani su prisustvovali promociji Knjige recepata tradicionalne banatske hrane, koji su prikupljeni kroz radionice odrzane sa udruzenjima žena sa teritorije grada Kikinda i u saradnji sa rumunskim partnerima.

Knjiga  predstavlja novinu, u smislu da su tradicionalna jela sabrana u jednom kuvaru i nalaze se na jednom mestu, što znači i da su spašena od zaborava. Kako je rekao član GV Saša Tanackov, izabrano 25 recepata,  ono što je najautentičnije i što jeste posebnost za Banat kao geografsku regiju:

-Ovakav vid kuvarskog priručnika  promoviše nematerijalno nasleđe  sa ciljem da neka od ovih jela nađu u svakodnevnoj ponudi restorana širom Banata. Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima i predstavljaju mešavinu nemačke, austrijske, rumunske, slovačke, pa čak u nekim delovima i bugarske kuhinje. Knjiga recepata je osmišljena kao svojevrstan priručnik, koji će biti zastupljen uz klasični jelovnih u tradicionalnim restoranima u Banatu, te je stoga i format tog tipa i nije obogaćen ilustracijama.

Banat je ratarski kraj pa su i nekada ali i sada popularna jela od testa. Među njima su grenadirmarš, čikovi, gibančice, cicvara, langoš, kiflice sa salom i druge. U pripremi i popunjavanju recepata učestvovale su članice Udruženja žena. Knjiga recepata uradjena je u okviru projekta “Lokalno nasledje za aktivni turizam u Banatu” koji realizuju Zapadni Univerzitet iz Temisvara, Grad Kikinda i Narodni muzej Kikinda. Projekat se finansira u okviru IPA programa Srbija-Rumunija.