“Banatski fruštuk” sve veći i bogatiji

Jedan od najposećenijih programa “Dana ludaje” je Banatski fruštuk koji je svake godine bogatiji što po sadržaju, tako i po broju učesnika.Gradskim trgom širio se neodoljiv miris pite, kolače, pečene ludaje, bilo je tu i pekmeza od ludaje, kao i davno zaboravljenih specijaliteta i razne drugih đakonija.

 

 

 

 

Članice udruženja žena iz našeg, ali i drugih mesta iz regiona upotrebile su svo svoje kulinarsko umeće kako bi “Banatski fruštuk” bio što raznovrsniji.

-Imamo prelepe kolače i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ove godine pripremili smo nikad više poslastica jer kao i svi očekujemo da rekordan broj posetilaca što iz Srbije, tako i iz inostranstva – istakla je Tatjana Korom iz Udruženja žena “Kikinda”.

Fruštuku su se pridružile i gošće iz obližnjih mesta, ali i iz susedne Rumunije.

-Ovde je divno donele smo sve što se pravi u Dinjašu u Rumuniji. Recepte smo sačuvale od naših baka i majki. Imamo šturdle i kiflice sa ludajom i makom, gurabije, hleba, masti i paprike – dodala je Velinka Petko iz Udruženja “Sveti Nikola” iz Rumunija.

-Novo Miloševo je poznato po Štrudlijadi, ali mi volim da dođemo na “Dane ludaje” i donesemo naše čuvene štrudle – rekla je Draginja Nedin iz “Kola srpskih sestara” iz Novog Miloševa.

Sugrađani, ali i gosti nisu mogli da odole bogatoj ponudi.