Badnjak na karucama Mileta Alasa i ove godine


Više od dve decenije u Kikindi se čuva lep običaj da Badnjak ispred crkve svetog Nikole donose konjanici.

I ove godine, 6. januara badnjak će biti donesen ispred crkve svetog Nikole, a u organizaciji ovog lepog običaja godinama se nalazi Kikinđanin Miroslav Alasev:

-Što se tiče Badnjeg dana, mogu reći da sam ja jedan od osnivača ovakvog običaja u Kikindi. Otac Todor je davnih dana  meni rekao da probamo da organizujemo proslavu na način kako se to nekada obeležavalo. Meni je deda pričao da je nekada vojska na Badnji dan išla u šumu i  sekla Badnjak. Ja kažem, evo ja ću Badnjak doneti kod mene u dvorište. U tri ću ga doneti do trga. I tako smo uradili te 1991 i evo i dan danas je tako.

U kući kod Mileta  Alasa, kako ga najčešće znaju i oslovljavaju prijatelji i poznanici za blizu 80 godina, koliko broji naš domaćin, samo par godina u avliji nije bilo ovih plemenitih četvoronožaca:

-Što se tiče konja, ja sam skoro školu batalio zbog konja. Nekada se dešavalo da pobegnem iz škole i odem na salaš. Onda tata dođe, pronađe me, dobijem batine. Deda me branio, kazao bi mom ocu da neću ići u činovnike. Evo i dan danas je takva situacija. Volem konje!

Badnjak će i ove godine biti ispred hrama svetog Nikole, u pola tri, nakon čega sledi obredno osvećenje i paljenje Badnjaka. Ovaj običaj zadržao se još samo u Kikindi i u ovom delu Banata.