“Auto kross trke”, još jedna manifestacija u Iđošu

Prva auto trka „Auto kross“ u Iđošu oduševila ljubitelje ove auto klase. Iako je bilo prijavljeno oko dvadesetak četvorotočkaša, na zemljanoj stazi, na periferiji Iđoša, trku je završilo 11 vozila. Dešavanje je podržano od strane MZ Iđoš i kako je najavljeno, trka će imati svoj nastavak već sledeće godine na istom mestu.

Scene, proteklog vikenda, sa periferije jednog od manjih mesta koje pokriva grad Kikinda, iz sve aktivnijeg Iđoša podsećale su na scene iz kultnog filma Pobesneli Max. Borbe neobičnih i dosta skrnavih mašina , u kojima još jedino motor radi, ali pod punim pritiskom. Mladići i ne baš tako mladi, pokazali su da je za ovaj sport potrebno imati herca, taman dovoljno da se adrenalin kontroliše do 2000 kubika.

 

Nakon što je dve godine zaredom ovu manifestaciju organizovao u Sajanu, ovaj veliki zaljubljenik u auto kross trke Imre Sas rešio je da celu priču premesti u Iđoš. Kako je rekao, ovde su se stvorili povoljniji uslovi:

-Ovde smo dobili dobre uslove, staza nam je data na korišćenje, što znači da ćemo moći da isteramo trku kako valja. Vodimo računa o sigurnosti vozača, staza se kvasi i prilagođava brzini. Sve je pod kontrolom. Nadamo se da če trka imati nastavak i sledeće godine. Prijavljeno je više vozila, ali tehnički problemi su ih onemogućili. I moj auto nije mogao da se pokrene zbog kvara. Od prijavljenih 20, 14 ih se našlo na startnoj crti, ali troje kola je u toku trke takođe imalo neki kvar, te je 11 vozača izvozalo trku do kraja.

Celoj manifestaciji prvi ton je dala MZ Iđoš, kao što je Sas naveo. Predsednik Iđoške MZ Miodrag Komanov smatra da će ovakva manifestacija imati uticaj na još veću popularnost sela koje se trudi da što više dešavanja dovede baš u Iđoš:

-Skup ljubitelja Auto krosa. Pomogli smo im kao MZ, dali smo im vetar u leđa. Imamo dosta publike, znači meštanima prija ovakva atmosfera. Zahvalio bih se organizatorima. Zajedničkim snagama smo uspeli i planiramo da ovo održimo i dalje i da još više omasovimo. Ovde su ljudi iz cele Vojvodine.  Trke su počele oko deset sati i nakon disciplina prednja vuča 2000 kubika, zadnja vuča 2000 kubika i kombinovano do 1600 kubika završena je i moto kross defileom.

Prema nekim razgovorima, nezvanično postoji mogućnost i da se auto kross staza koristi osim za auto trke i za moto kross trke, što bi dovela još više zaljubljenika u ove brzinske i sportove spretnosti. Nešto više o Auto kross trkama prvi put održanim u Iđošu možete pogledati na našem programu u emisiji Rubinizmi, petkom u 21 sat.

SINK 166