Aronija kod porodice Jeličić iz Nakova

 

Ovo leto, iako sušno i sa vrlo visokim temperaturama povoljno se odrazilo na rast i rodnost sibirske aronije. Porodica Jeličić, iz Nakova u svojoj bašti je sa samo jednog stabla uspešno obrala čak sedam kilograma bobica, ove opore voćke.

Na maloj parceli, koja se nalazi u dnu dvorišta nalazi se zasad od 14 sadnica. Ova godina je vrlo povoljna za rast ove, još uvek nedovoljno konzumirane biljke, kaže Branka Šobot Jeličić, koja sa svojim suprugom svakodnevno bere sitne ljubičaste bobice zdrave aronije.

-Kao što miže da se vidi, bašta je neobrađena, pošto i suprug i ja imamo hendikep. Ja sam izgubila vid, a on ima problem sa kičmom, tako da ne možemo da se bavimo poljoprivredom, kao što smo ranije radili. Imali smo nekada čak i vinograd. Kada smo saznali za ovu biljku i nakon informacioje da se ne mora suviše mnogu ulagati  i rada oko nje, odlučili smo da počnemo sa 15 sadnica. Posadili smo sadnice pre četiri godine, a ona je sada dostigla to vreme rađanja. Niti smo je zalivali, niti smo nešto radili oko nje, a ona je rodila daleko više nego što smo se nadali.

Kako dodaje naša sagovornica, vrlo dobar rod, kakav je iz godine u godinu ih stimuliše da ne zapostavljaju aroniju, već da je što bolje iskoriste.

Inače, znam da u Nakovu ima porodica, koje uzgajaju sibirsku aroniju na većim parcelama. Žao mi je što distribucija nije rešena, već se svako snalazi kako zna i ume. Sok od aronije je dosta skup u svetu, a opšte je poznato koliko je zdrava biljka za konzumiranje.

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih materija i teških metala. Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumor mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Porodica Jeličić, kako kažu imaju nameru da nastave sa uzgojom ove biljke, od koje su do sada se uspešno izveštili i prave razne napitke i džemove. Svakog jutra je obevezan ritual mala čašica ovog čistog eliksira, koji im je postala zdrava navika, koju savetuju i drugima.