Arkadije Gajski jedan od delegata iz Kikinde na Skupštini prisajedinjenja ponos svojih potomaka

Velikokikinđanin Arkadije Gajski na predlog crkvenog odbora bio je jedan od delegata iz našeg grada na Velikoj narodnoj skupštini održanoj 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu na kojoj je izglasano prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Od 16 delegata iz našeg grada jedini je Lala, kako su ga zvali, bio zemljoradnik.Evo kako ga se seća njegov unuk Sredoje Gajski:

-Bio je viosk, snažan i brkat čovek. Bio je zemljoradnik i držao je pčele. Bio je i predsednik zemljoradničke zadruge .

Sredoje Gajski ističe da ga je deda naučio pčelarstvu i da je bio prvi srpski pčelar u Velikoj Kikindi.Pčelarstvom su se u porodici Gajski bavili od 1902. godine do 2015. Arkadije je odlikovan ordenom Svetog Save jer je bio u delegaciji kada je doneta odluka o prisjadinjenju. Praunuk Aleksandar Gajski dodaje da je Arkadije voleo da čita:

-Arkadije se bavio ratarstvo i vinogradarstvom. Imao je dva jutra vinograda voleo je društvo i druženje. Za ono vreme bio je učen čovek, pismen, voleo je da čita knjige o srpstvu, voleo je društvo i ono nikada nije manjkalo u njegovoj kući.

Ime Arkadije ostalo je u ovoj porodici jer je Aleksandar svom sinu dao ovo ime.

-Čast je nositi ime i prezime velikog čoveka kakav je bio moj čukundeda. Drago mio je što nosim njegovo ime i nadam se da će moj sin svom sinu dati ime Arkadije – istakao je čukununuk Arkadije Gajski.

Arakdije Gajski rođen je 1868. u ulici Vojvode Putnika 171, a preminuo je 1957. godine. Iza sebe je ostavio bogato potomstvo: pet sinova i ćerku. Dva puta se ženio. Prvi put sa Darinkom Vujin iz Mokrina koja je 1918. godine umrla od španske groznice, a drugi put to je bila Paulina iz rumunskog dela Banata sa kojom je bio u braku 40 godina.