Apoteka Cvejić savetuje pravilnu negu kože bebe

Opasnost od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem posebno je velika, kada je osetljiva dečja koža u pitanje. Vlastiti zaštitni mehanizam kod dece veoma je tanak, čak pet puta tanji nego kod odraslih i još nije u potpunosti razvijen,  iz apoteke Cvejić savetuju roditelje da što bolje zaštite svoje mališane.

Odgovarajuća nega od velike je važnosti od najranijeg perioda do dvanaeste godine života, kada koža deteta po svojoj strukturi i funkciji odgovara koži odraslih. Koža male dece ima jednak broj slojeva kao i koža odraslih. Razlika u odnosu na kožu odraslih je u nekoliko važnih anatomskih i fizioloških osobina: tanja je i ima ograničenu zaštitnu funkciju.

Česta nedoumica kod mladih roditelja je koliko često treba kupati bebu. Jedni su pobornici toga da bi bebe trebalo kupati svakodnevno, navela je magistar farmacije Tijana Dimitrijević,  dok određene studije pokazuju da novorođenče ne bi trebalo kupati tako često jer se ne isprljaju toliko da im je potrebno svakodnevno kupanje:

-Što se tiče kupanja dece, ne treba preterivati. Poželjno ih je kupati jednom u tri dana. Preporuka je i da se deca teširaju, a ne da se kupaju u kadici. Ukoliko se kupa u kadici, temperatura vode mora da se reguliše, kao i losioni i kuplke  da se koriste u vrlo maloj količini.

Više od 50% kumulativne izloženosti UV radijaciji postiže se do 19 godine. Najbitniji faktori, kako objašnjavaju u apoteci Cvejić, za izbegavanje akutnog i hroničnog štetnog dejstva UV zraka su pravilno ponašanje na suncu i izbor odgovarajućeg preparata, na čega se posebno skreće pažnja kada su bebe u pitanju:

Kožu je neophodno negovati tokom cele godine, a posebnu pažnju treba posvetiti nezi kože najmalđih,  tokom vrelih letnjih dana, kada joj je pored osnovne nege neophodna i dodatna zaštita.

Koža je organ čula dodira i pored svoje zaštitne uloge ima veliku ulogu na opšte stanje deteta. Važno je da je negovana, glatka meka i da se redovnom negom spreče oštećenja.