Aposolutni pobednik “Dana vina” iz Batajnice

Vinari i vinogradari, poštovaoci i poznavaci “pića bogova” iz čitave Vojvodine bili su gosti Pokrajinske manifestacije “Dani vina” u Iđošu koja je ove godine održana 19. put . Enolozi su imali težak zadatak da od 210 prispelih uzoraka: belog, roze, desertnog i šiler vina odaberu najbolje. Istakao se kaberne sovinjon Radivoja Zagorca iz Batajnice, inače člana Udruženja vinara u vinogradara “Šasla”, koji je osvojio titulu apsolutnog pobednika. Zagorac je ponovio uspeh iz 2011. godine.

 

 

 

 

 

 

-Nema neke tajne u pravljenju vina. Važno je ispoštovati tehnologiju i iskustva drugih. Prošla godina bila je lošija u odnosu na 2016. i 2017. godinu. Pobedio sam sa vinom iz 2016. i 2017. godine – rekao je Radivoj Zagorac.

Gradski i mesni pobednik je Vasilije Nikolin iz Iđoša sa rajskim rizlingom:

Od 2000. godine brat i ja bavimo se vinogradarstvom. Imamo frankovku, kaberne sovinjon, italijanski rizling i rajski rizling. Pobedilo je iskustvo koje brat ima, kao i ljubav koji gaji prema vinogradu – dodao je Nikolin.

Pošto su vina osveštana domaćini i gosti posetili su vinograd Jelene Stepanov koja je odnedavno članica “Šasle”. Vinova loza je osveštana i simbolično se započelo sa orezivanjem.

-Naš vinograd je mlad i ima samo četiri godine. Suprug Bogdan i ja zejedno radimo u vinogradu, a od ove godine postali smo i članovi “Šasle”. U godinama koje dolaze očekujemo maksimalan rod -rekla je Jelena Stepanov.

Predsednik Udruženja vinara i vinogradara “Šasla” Marko Mirkonj istakao je da je zadovoljan odzivom takmičara:

-Vinogradartsvo je sve više zastupljeno u selu i to je ono što raduje. Vino od prošlogodišnje berbe je solidno. Prinos jeste bio manji, ali to nije puno uticalo na kvalitet.Drago mi je što se sve više mladih učlanjuje u naše udruženje.

“Dani vina” jedna su od najznačajnijih manifestacija u Iđošu. Svake godine okuplja sve više posetilaca i ljubitelja vina.Ove godine dodeljeno je 166 medalja i diploma vinarima iz Vojvodine.