Američki kolačići i srpska bundevara

Jedna od destinacija, koju su gosti iz Ohaja želeli da vide pored Terre i muzeja, Suvače, Etno kuće „Đeram“ bila je i  kikindska Ekonomska škola, na koju su im ukazali saradnici iz Beograda. Naime kada je tradicija kulinarstva u pitanju, baš ovaj naš kraj je prepoznat kao mala višenacionalna trpeza. Akron u Ohaju ima sličnu kuhinju, te im je priča o kulinarskim specijalitetima našeg podneblja bila vrlo zanimljiva. Poređenje je usledilo u kuhinji, Ekonomske škole gde je danas bilo  palačinaka, kikiriki putera, ali i domaćeg sosa od jabuka, koji je parirao javorovom sirupu. Kako je rekao direktor škole, delegacija koja ih je posetila imala ja nemeru da vidi kako funkcioniše jedna škola, koja ima smer kuvar:

-Meni je zadovoljstvo što mogu ove godine da predstavim kuvare prve godine. Oni su izuzetno dobro obučeni, nema potrebe da, kada je prezentacija u pitanju  uzimamo drugu godinu. Izuzetno sam ponosan brzinom kojom rade profesori i brzinom kojom učenici dobijaju potrebno znanje.

Kikinda je prema tvrdnji Mišel Vilson, predsednice Global Tiersa iz Akrona prelep grad koji je zadovoljio sva njihova očekivanja:

-Naša zajednica, baš kao i Kikinda, nosi nasleđe iz perioda pre Prvog svetskog rata. Kod nas je došlo mnogo emigranata iz Nemačke i Francuske. Mi smo dobri u poljoprivredi kao i u procesu mlevenja poljoprivrednih žitarica, pa  smo doneli i ovde neke od naših proizvoda.

Kikindski polaznici smera kuvar, učenici prve godine imali su mogućnost da pokažu sa kakvim znanjem raspolažu, kada su srpski specijaliteti u pitanju i da stanu na crtu američkim kolačičima.

Američki nepečeni kolačići vrlo su jednostavni za obradu i sigurni su u svojoj tvrdnji gosti iz Ohaja, predstavljaće jednu od dragih poslastica koje će se praviti u domovima onih koji ih bar jednom probaju. Ono što je sigurno to je da će oni našu pitu bundevaru, kao i prave palačinke dugo pamtiti, ali teško da će znati da ih naprave, kao što to rade mladi kuvari Ekonomsko trgovinske škole.