Aljoši Ljubojeviću uručena nagrada „Đura Đukanov“

Delo Aljoše Ljubojevića „Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac“ svojom formom i tematikom izdvojilo se od ostalih prispelih rukopisa za dodelu nagrade „Đura Đukanov“. Ovaj mladi autor iz Bijeljine dvanaesti je dobitnik prestižnog priznanja, koje dodeljuje Narodna biblioteka „Jovan Popović“.

Iako je vreme u kojem se odigrava radnja Ljubojevićeve knjige ratno, autor ističe da delo ne govori o ratnim zbivanjima tokom devedesetih godina. Detinjstvo tokom rata na prvi pogled deluje kao i svako drugo. On tvrdi da se većina njegovih vršnjaka igrala i družila baš kao da se ništa loše ne događa. Stvarana su prijateljstva i javljale se prve ljubavi.

-Pokušao sam da prikažem šta su deca od 6-7 godina živela u tom ratu. Ko pročita ovaj rukopis malo će videti bilo šta vezano za sam rat, jer je akcenat na priči o dečaku koji pokušava da živi normalnim životom, kaže Ljubojević.

Žiri koje je ove godine odlučiova o dobitniku nagrade činili su Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica Izdavačke kuće Geopoetika, Ivan Radosavljević, urednik u izdavačkoj kući Književna radionica Rašić i književnik Zvonko Karanović. Ove godine manji broj rukopisao pristigao je na konkurs, ali je kvalitet istih bio na zavidnom nivou.

Ovaj rukopis izdvojio se kako žanrovski, tako i po samoj formi. Veći deo napisan je u stihu, a delo i obiluje fotografijama, rekao je Ivan Radosavljević.

Nagrada „Đura Đukanov” dodeljuje se za najbolju zbirku pripovedaka autora mlađeg od 30 godina, pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije objavljivan u celosti ili u delovima. Narodna biblioteka „Jovan Popović“ na ovaj način čuva uspomenu na prerano preminulog banatskog pisca Đuru Đukanova.