Aleksandra Majkić o važnom zakonu

Narodna poslanica Aleksandra Majkić iz Kikinde na zasednju Narodne skupštine Republike Srbije govorila je u Skupštini o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti koji se našao pred poslanicima.Ona je u svom izlaganju istakla je da je Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti izazvao najmanje polemike.

-Mislim da je ovaj zakon važan za sve građane, a naročito za one koji žive u pograničnim područijima pored Rumunije među kojima su i građani Kikinde iz kojeg dolazim. Sporazum koji je bio na snazi donet je pre 40 godina i regulisao je samo oblast zdravstvenog osiguranja. Sadašnji akt reguliše penziono i invalidsko osiguranje, dečiji dodatak, profesionalne bolesti i povrede na radu – istakla je Aleksandra Majkić, narodna poslanica.

Narodna poslanica iz Kikinde rekla je i da u Republici Rumuniji živi 23.000 građana srpskog porekla. Oni su prijateljskim, rodbinskim i drugim vezama vezani za matičnu zemlju.

-Koliko je ovaj sporazum značajan u praksi govori primer Kikinde koja je 2014. godine započela pregovore sa kompanijom “Zoppas” iz Rumunije, a prepreka je bila odlazak Kikinđana na obuku u Rumuniju upravo zbog neregulisane ove oblasti. Ipak sve je pozitivno rešeno jer je “Zoppas” otvorio pogon u Kikindi. Grad Kikinda uputilo je nadležnom ministarstvu predlog da se ova oblast reguliše što je i učinjeno – rekla je Aleksandra Majkić.

Sporazum će u potpunosti regulisati zapošljavanje u pograničnim zonama, tako da će se neće dovoditi u pitanje staž građana Srbije koji rade u susednoj Rumuniji i obrnuto. On je usvojen i u roku od osam dana, od dana objavljivanja u Službenom glasniku stupa na snagu.