Afričke kuge svinja nema u Srbiji, pojačane preventivne mere

U Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva afričke kuge, bolesti koja napada svinje. Zbog opasnosti da se ovo oboljenje proširi iz Rumunije i Mađarske, nadležni su u pripravnosti. Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne prenosi na ljude, niti na druge životinjske vrste, ali se lako širi i nanosi velike ekonomske štete poljoprivredi i lovstvu.

U cilju ukazivanja na puteve prenosa ove bolesti, pooštravanje biosigurnosnih mera na farmama, malim gazdinstvima i u lovu- održan je Sastanak u Severnobanatskom okrugu koji je okupio predstavnike lokalnih samouprava, nadležnih inspekcija, odseka za vanredne situacije.

Bolest se pojavila u okruženju 2017. godine, prvo u Mađarskoj, a ove godine i u Rumuniji gde je trenutno registrovano preko 1000 žarišta, kaže Tibor Molnar, epizotilog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Subotici.

 – Bolest se prenosi kontaktom za inficiranim svinjama i proizvodima od zaraženog mesa, pre svega termički neobrađenim- šunke, kobasice…Može se preneti i putem odeće i obuće radnika koji su bili u kontaktu, a kad oboljenje uđe na neku teritoriju pojavljuje se kod divljih svinja i one postaje rezervoari oboljenja. Nama je najbitnije da uhvatimo prvi slučaj jer tako možemo odmah odreagovati i sprečiti dalje širenje – ističe Molnar.

Nema lečenja ni vakcinacije protiv ove bolesti. Jedini lek su preventivne mere koje se podižu na viši nivo, ukazuje Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga.

-Nadam se da ćemo svi zajedno na najdekvatniji način odreagovati u prepoznavanju bolesti. Treba napomenuti da nema bojazni za zdravlje ljudi, ali velika šteta bi bila po stočarstvo kada bi morali da uništavamo kompletna stada– ističe Lukač.

Adekvatno informisanje lovaca, uzgajivača svinja kao i veterinara od ključne je važnosti kako bi naučili da prepoznaju ovu opasnu bolest.  Važno je i da građani koji putuju u zemlje gde ima afričke svinjske kuge, budu obavešteni o načinima prenošenja zaraze.