ADZNM „Gusle“ organizuje 16. FENOK i etno kamp

Ljubitelji melodija izvorne narodne muzike i folklora naredne nedelje imaće priliku da čuju i vide veliki broj orkestara i ansamaba, koji će se okupiti na 16. FENOK-u.

Kako organizatori najavljuju, Kikinđane, kao i svaken godine, očekuje bogat kulturno-umetnički program, koji počinje u sredu, 26. jula u 20 sati i 30 minuta u dvorištu Kurije i trajaće do subote:

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ po 16. put organizuju dve manifestacije, koje su vezane za imidž „Gusala“ u folklornom i muzičkom svetu u Srbiji, ali sigurno da doprinose dobrom i pozitivnom imidžu našeg grada. Fenok će se održati po 16. put, a ono što ga prati već nekoliko godina je neizvesnost finansiranja i mnogo problema, ali nekako uspemo sa svim da se izborimo. Zbog toga očekujemo da će FENOK i ove godine biti uspešan, a za publiku veoma interesantan i šarolik. Pozivam i one koji do sada nisu dolazili da nam se pridruže, a ulaz je slobodan, kaže direktor ADZNM „Gusle“ Zoran Petrović.

Kao i svaki put do sada, „Gusle“ u ovom periodu godine organizuje i etno kamp, koji je proglašen za istraživačku stanicu folkloristike.

Etno kamp se u Kikindi i u „Guslama“ održava već 16. put. To je jedna vrsta tradicije, koja se mora poštovati i negovati, jer je sigurno u pitanju vodeći projekat ovakve vrste u regionu, a i šire. Tako da će i ove godine u periodu od 23. do 30. jula u Kikindi boraviti elita srpeske etnomuzikologije i etnokoreologije, ističe Igor Popov, umetnički rukovodilac ADZNM „Gusle“.

Osim predavača, na kampu će učestvovati i 20 studenata i učenika srednjih muzičkih škola. Pored njih, tu će biti i članovi „Gusala“, koji će raditi volonterski, a bez čije pomoći ne bi bilo moguće organizovati ovaj događaj.

Mentor ovogodišnjeg kampa po prvi put biće master etnomuzikologije Martina Karin, koja je i asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sva predavanja i radionice su, kao i uvek, otvorenog tipa, tako da se svi zainteresovani mogu pridružiti. Informacije o tačnim satnicama ovih događaja mogu se dobiti u prostorijama ADZNM „Gusle“.