80 godina foto Sretenović

80 godina foto Sretenović

Davne 1938. godine 1. maja u Kikindi je otvorena Fotografska radnja “Sretenović”. Vasilije Sretenović pošto je izučio zanat i završio šegrtovanje u Beogradu rešio je da u Kikindi otvori radnju i postane prvi Srbin koji će se baviti fotografisanjem. Upravo izložbom “80 godina foto Sretenović” naslednici Vasilija Sretenovića sin Sreten i unuk Vladimir proslavili su značajan jubilej.Sreten Sretenović istakao je da je njegov otac imao viziju koju i dan danas njegovi naslednici sprovode u delo, a to je da fotografisanje bude dostupno svima.

-Ponosan sam na ovu izložbu i zahvaljujem se sinu što je uspeo da je napravi. Ranije smo imali samo crno-bele fotografije, sve se radilo ručno, a sada je sve potpuno drugačije – istakao je Sreten Sretenović.

Maltene svaka porodica u Kikindi ima porodične fotografije slikane kod “Sretenovića”, a u pamćenju ostaju i maturske slike u crno beloj tehnici koje su svedočanstvo vremena u kom su nastale. Sada radnju vodi Vladimir Sretenoić koji je treća generacija ove porodice.

-Na izložbi su zastupljeni crno-beli portreti po kojima smo i najpoznatiji. Tu su fotografije od 1938. godine do danas. Ima više od 200 fotografija i to je samo deo jer smo morali da napravimo selekciju jer nije bilo mesta za sve fotografije. Ideja je da pokrenemo portal gde bi ljudi mogli da razmenjuju stare fotografije, a portreti na ovoj izložbi bili bi baza. Imamo između 500 i 600 fotografija koje bi trebalo obraditi i doterati – rekao je Vladimir Sretenović.

Vladimir Sretenović bavi se umetničkom fotografijom. Imao je nekoliko samostalnih izložbi. Omiljeni motivi su mu portreti i priroda, a za fotografiju strašila u sajanskom ataru dobio je nagradu Nacionalne geografije.

Izložba fotografija biće otvorena mesec dana.