8. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva u organizaciji KUD-a”Sunčana jesen” i kikindskog Udruženje penzionera

Ovo je osma godina kako Udruženje penzionera grada Kikinde i KUD „Sunčana jesen“, uz svesrdnu pomoć loklane samouprave na pravi domaćinski način organizuju Smotru izvornog narodnog stvaralaštva.

Smotru su tradicionalno započeli najmlađi. Ovoga puta su to bile balerine KC, zbog čega su, kako je navela predsednica KUD-a “Sunčana jesen” Jela Veličkov, posebno bili srećni i zadovoljni:

-Mi svake godine imamo bar dva nova društva, a posebno nam je drago zbog saradnje sa mladima. Ovoga puta će nam smotru otvoriti balerine Kulturnog centra. Uvek su to učesnici koji nisu deo same smotre.

Smotru pomaže grad, koji ima sluha za sve aktivnosti sugrađane treće dobi, a član GV Miodrag Bulajić i ovoga puta je ispoštovao poziv penzionera i otvorio Smotru, na prvom mestu zato što  podržava angažovanje i trud ove generacije, koja može biti model mladima:

-KUD “Sinčana jesen” na ovaj način čuva tradiciju i kulturno nasleđe, izvorno narodno stvaralaštvo. Oni čuvaju i neguju nešto što je izvorno i utemeljeno pre mnogo godina i što se prenosi sa generacije na generaciju. Ono što posebno raduje je učešće gostiju  iz Novog Sada, Sombora, ali posebna je radost učešće mališana, a to daje poseban pečat zbog međugeneracijske saradnje.

 

Ove godine kroz predstavljanje u okviru smotre prošlo je 157 učesnika, iz Sombora, Novog Sada, Nakova, Ruskog Sela, Iđoša, kao i članovi KUD-a „Eđšeg“, zatim KK „Duško Trifunović i domaćini KUD“Sunčana jesen“. Više od 150 učesnika je učestvovalo u programu.

I ovoga puta je dugogodišnja saradnja sa drugim gradovima kao rezultat imala vrlo šarenu i vedru sliku koju smo zabeležili. Kikindski KUD“Sunčana jesen“ čest je gost na smotrama i okupljanjima, gde se sklapaju prijateljstva ali i programska saradnja. Vrlo je bitna potreba građana treće dobi da kroz pesmu i igru neguju narodno stvaralaštvo, a tako je  u Somboru,  prema tvrdnji Franje Parčetića, predsednika KUD-a “Ravan grad”:

-Mi negujemo tradiciju svih naroda i narodnosti. Danas ćemo pokazati deo bunjevačkog običaja, saranjivanje begeša. To je pokladni običaj, zadnji dan poklada i u sredu počinje post. Zadnja poklada, zadnja igranka.  Sarani se begeš u ponoć  i više nema ni igre ni pesme do Uskrsa.

Veliki broj saradnika i prijatelja je došlo da podrži ovo okupljanje u okviru Smotre, a osim folklornih i pevačkih tački, imali su mogućnost da pogledaju izložbu štafira, koji se prenosi sa kolena na koleno u porodici Marije Petrov, od kojih su neki stariji od 100 godina. KUD „Sunčana jesen“ na kulturan i profesionalan način i ovoga puta je svoje saradnike i prijatelje ispoštovao uručivši im zahvalnice za dugogodišnju podršku.