77 godina od “Krvavog puta” u Norvešku

Predstavnici grada i članovi SUBNOR-a položili su vence na Spomenik internircima, koji je 1975 godine podignut u nedavno obnovljenom Parku prijateljstva „Narvik“. Ratne 1942. godine u Norvešku je deportovano  4.500 jugoslovenskih ratnih zarobljenika, među kojima i 46 Kikinđana.

Prošlo je 77 godina od kada su prvi internirci, koje Nemci nisu smatrali ratnim zarobljenivima, koje štiti Ženevska konvencija, stigli u Norvešku iz Kikinde, Prokuplja, Melenaca i brojnih drugih mesta. U parku prijateljstva, „Narvik“ godinama se 6. maja odaje počast deportovanim Kikinđanima. Predstavnici lokalne samouprave i članovi SUBNOR-a, kao i predstavnici izviđačkog odreda „Proka S Plavi“ položili su vence na spomenik podignut internircima.

Lokalno stanovništvo Norveške  je pomagalo koliko je moglo rizikujući svoje živote. Prijateljstvo koje je tada nastalo između zarobljenika i lokalnog stanovništva nastavljeno je kroz saradnju opština i gradova iz Pokrajine Nordland i Republike Srbije i njihovo bratimljenje. Kako je naveo profesor istorije Lazar Demić, 39 Kikinđana, tog 6. maja, `42. zauvek je otišlo iz Jugoslavije sa još 4500 ratnih zarobljenika:

-Sedmorica Kikinđana se vratilo u svoj grad, 45. godine, oktobra. Moram da podestim da se grad odužio našim internircima pogotovo sada u ovom novom ruhu. Ovo je jedan predivan spomenik, predivno obeležje vajara Slobodana Kojića. Iza mene možete da vidite ove kamene ruže, kao simbol presečene mladosti.

Oni su od 1942. do 1945. gradili put E6, koji povezuje brojne fjordove na severu Norveške. Mukotrpnim radom, sa vrlo malo hrane i oskudno odeveni po norveškoj zimi, oni su izgradili 16 km puta. Zbog toga je za njih to bio “Krvavi put” na kom je sedamdeset posto njih stradalo. u Norveškoj život izgubio 2.081 zatvorenik, dok je na ratnom groblju u Botnu sahranjeno ukupno 1.911 zatvorenika.