Nedelja grada

U okviru “Nedelje grada” kojom će biti obeleženo godinu dana od kako je Kikinda dobila status grada predviđen je bogat kulturni program koji je poklon lokalne samouprave svim sugrđanima.U ponedeljak u 19 sati u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba izdanja velikokikindskih izdavača od 1893. do 1925. godine. Organizatori “Riznice kikindskih štampara” su Kulturni centar i Narodna biblioteka “Jovan Popović”. Narednog dana takođe u 19 časova u svečanoj sali Narodnog muzeja biće otvorena izložba “Velika Kikinda od varoši do grada” na kojoj će moći da se vidi razvoj Kikinde do dobijanja statusa grada 1893. godine. Sreda će u narodnom pozorištu biti veče posvećeno pesmi, igri i muzici. Članovi ADZNM “Gusle” u 19 sati prirediće koncert “Gusle svom gradu”.
U svečanoj sali Gradske kuće u četvrtak biće izveden pozorišni komad o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića “Od raja do do beznjenice”.Predstavu je režirao Zoran Subotički, a uloge tumače Jovana Radovanović, Ervin Hadžimurtezić i Miodrag Petrović. Početak je takođe zakazan za 19 sati.
U petak će, u isto vreme, u Narodnom pozorištu, biti održan koncert operske dive primadone Jadranke Jovanović sa orkestrom Beogradski solisti i specijalnim gostom Dušanom Svilarom ,a pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.
Ulaz na sve koncerte biće besplatan.


Kikindi je status grada vraćen pošto je Skupština Srbije 29. februara prošle godine usvojila izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije pa su Kikinda, Vršac i Pirot postali gradovi.
Inicijativa tadašnjeg predsednika opštine, danas gradonačelnika Pavla Markova stigla je u Narodnu skupštinu zahvaljujući poslaniku SNS dr Branislavu Blažiću, kao i, kako su obojica u više navrata istakli- nedvosmislenoj podršci koju je ovom predlogu dao premijer Aleksandar Vučić.
Tada je ispravljena, po mnogima, velika nepravda iz 2007. godine kada je Kikinda, kao sedište Severnobanatskog okruga, izostavljena sa spiska 19 mesta koja su dobila status grada. Kikinda je prvi put status grada dobila još 1893. godine od tadašnje austrougarske vlasti.
Uz posebne nadležnosti koje gradovi imaju, status grada pruža priliku da se iskoriste veća transferna sredstva, kao i veću dostupnost evropskim fondovima. U razgovorima sa potencijalnim investitorima mnogo toga zavisi od kompletnog utiska, tako da je statusna promena doprinela kreiranju boljeg privrednog ambijenta.