400 radnih mesta u ponudi na Sajmu zapošljavanja

Na Sajmu zapošljavanja koji kvartalno organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kikinda, 20 poslodavaca ponudilo je više od 400 radnih mesta, od tog broja samo „Kalcedonija“ čeka 160 radnika.

Kikindska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje tradicionalno u prvom kvartalu godine organizuje Sajam zapošljavanja. Na ovogodišnjem sajmu,  kako je navela direktorica Filijale NSZ Kikinda, Jelena Mitrović, prijavilo se 20 poslodavaca, koji su ponudili oko 400 slobodnih mesta:

-Mi naravno radimo statistuiku i pratimo efekte, da li nam ta mera koristi u zapošljavanju ili ne. Prošlogodišnji sajam je rezultirao zapošljavanjem 214 lica, koja su bila prisutna na Sajmu i koja su se uspešno zaposlila. Ovde su poslodavci koji imaju potrebe za zapošljavanjem odmah sutra, recimo, ili za pola godine. Mi vodimo evidenciju koliko je lica uspelo da nađe posao šest meseci nakon organizovanog Sajma zapošljavanja.

Najveća potražnja je iskazana za nekvalifikovanim radnicima, ali i za visokoobrazovanim kadrom. Osnovni cilj je da se stopa nezaposlenosti sveda na evropski nivo. Prema trenutnim statističkim podacima, naveo je Saša Tanackov član GV, broj nezaposlenih je nešto manje od 3200:

-Činjenic je da je preko 1350 onih sugrađana, koji imaju samo osnovnu ili nemaju ni osnovnu školu. Gledajući to, radna mesta za takvu strukturu  našeg stanovništva vrlo često nisu baš dobro plaćena, niti postoji neki izbor, ali postoji mogućnost da se kroz program NSZ, uz prekvalifikaciju, dokvalifikaciju dođe do što bolje plaćenog posla.

Zainteresovani sugrađani koji su u statusu nezaposlenog lica imali su mogučnost direktnog kontakta sa većim brojem poslodavaca, da se predstavite, iznesu svoje profesionalne karakteristike, ostave utisak, uđu u uži izbor kandidata ili na licu mesta dogovore uslove zapošljavanja.

Od dvadeset poslodavaca koji su iskazali potrebu za određenom strukom kompanija „Gordon, koja je u kikindskoj privrednoj zoni od januara prošle godine i koja, kako je navela Sandra Pejić, rikovodilac kadrovskog sektora kompanije “Gordon”, ima trenutno zaposlenih 140 i do kraja godine imaju nameru da zaposle još 160 radnika:

-Najvećim delom tražimo šivače, znači operatere u proizvodnji sa ili bez iskustva. Ako je neko voljan da nauči taj posao, srdačno ga očekujemo. Mogu da kažem da su Kikinđani poprilično zainteresovani za rad u “Kalcedoniji”. Jedna smena je u pitanju, od sedam do 15 sati. Svi uslovi su tretirani prema zakonu o radu.

Sajmovi zapošljavanja su događaji koji su zamišljeni tako da povezuju veliki broj poslodavaca sa velikim brojem studenata, radnika i kandidata.

 

Razlika između sajmova zapošljavanja i drugih sajmova je u tome što se na njima ne predstavljaju samo izlagači već i posetioci.