Sve je manje đaka koji nastavu prate na mađarskom jeziku

Polazak u prvi razred velika je promena u životu i roditelja i deteta.

Umesto celodnevnog igranja i bezbrižnosti dolaze nove obaveze i ozbiljnost. U kikindskim školama danas su u školske klupe prvi put seli i prvaci.

U OŠ“ Feješ Klara“, kako je navela direktorica Hermina Čemere, od 250 učenika, nastavu će na srpskom jeziku pratiti 21, a na mađarskom 7 prvaka:

– 28 prvaka danas je krenulo u našu  školu. Školska godina je počela sasvim redovno, bez problema. Inače radovi koje smo započeli tokom leta, još uvek traju, a tradicionalno smo okrečili učionice za prvake.

Tradicionalno iz Nacionalnog Saveta Mađara prvaci dobijaju posebne pakete, kako bi im početak škole bio što lepši i prijatniji, a poklona, kako je ispred saveta naveo Šandor Talpai, je bilo za sve učenike prvih razreda:

 

-Svakako. To je poštovanje prema đacima prvacima, bez obzira na nacionalnost. Savet pazi na takve stvari i svakako želi da deci ovaj prvi dan bude što lepši, tako da smo i srpskoj deci podelili poklone. Moj zadatak je obilazak svih mesta u kojima ima mađarskih odeljenja: u Srpskoj Crnji, Ruskom Selu, Kikindi i u Sajanu.