Nacrt novog Statuta grada Kikinde predviđa: Novi praznik grada 28. decembar

Nacrt novog Statuta grada Kikinde predviđa: Novi praznik grada 28. decembar

Kikinda već skoro deceniju unazad, nema svoj praznik grada. Uskoro će to biti promenjeno usvajanjem novog Statuta čijim nacrtom je predloženo da se ubuduće kao praznik grada proslavlja 28. decembar, dan kada je 1892. godine Velika Kikinda proglašena za grad sa uređenim senatom, a za prvog gradonačelnika izabran je Rista Telečki.

Kikinda je prvi put u svojoj istoriji 28. decembra 1892. godine odnosno 15. decembra po starom kalendaru, postala grad. Po tadašnjem sistemu Austrougarske monarhije čiji je bila deo, Kikinda je postala grad sa uređenim senatom, imala je varoško predstavništvo.

Sam datum nije toliko bio poznat u istoriji našeg grada, ali smatram da je vrlo bitan jer je prvi put tada rešeno da Kikinda zakonski dobije status grada. Rista Telečki je do tada bio predsednik opštine, a postao je gradonačelnik i to je bio do 1894. godine. Ono što je bitno je da je kao Srbin bio izabran za gradonačelnika, u stranoj državi gde Srbi nisu bili vladajući narod. I svi potonji gradonačelnici, sve do Prvog svetskog rata bili su Srbi. Od 1. januara 1893. kada je Kikinda zvanično postala grad, čitav period do početka Prvog svetskog rata predstavlja doba razvoja i uzleta grada, i što se tiče privrede, obrazovanja, kulture, ekonomije-  objašnjava istoričar Srđan Sivčev.

Kikinda je decenijama slavila 6. oktobar kao Dan grada. Posle ukidanja dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, slavljen je 12. novembar u znak sećanja na dan kada je 1774. godine Marija Terezija dala privilegije Velikokikindskom distriktu. Proslava letnjeg svetog Nikole, 22. maja uvedena je 2004. godine. Koji bi datum trebalo obeležavati kao praznik grada, proteklih godina bilo je različitih predloga.  U višenacionalnoj sredini sa burnom prošlošću, nije jednostavno odrediti praznik koji će biti rasterećen političkih konotacija. Datum bi trebalo da bude prihvaćen najširim konsenzusom, da svedoči o identitetu grada, ali bez suvišne ideološke pozadine koja bi izazvala brojna sporenja.

Proslavljanje 28 decembra neće značiti da će drugi važni datumi iz istorije Kikinde biti nepravedno zapostavljeni. I u samom nacrtu novog Statuta navodi se da se u gradu svečano obeležavaju još i 20. novembar i 6. oktobar, ali i da grad 22. maja proslavlja svoju slavu.

Javna rasprava o nacrtu Statuta grada Kikinde počela je 5. decembra i trajaće do 4. januara.