“25 centi” u Kikindi

Knjiga „25 centi“ autorke Mari Šantal Garijepi, sinoć je u Narodnoj biblioteci predstavljena publici. Ova knjiga, koju je objavila izdavačka kuća „Partizanska knjiga “ predstavlja zbirku mikropriča i priča satkanih od vrlo malo reči, što je bio poseban izazov, kako je objasnila autorka.

“25 centi”, knjiga neobičnog naziva, o kojoj je kikindska čitalačka publika imala priliku sinoć da čuje sve potrebne pojedinosti, prdstavlja zbirku veoma kratkih priča, koje ponekad teže žanru flash  ficition, a kojima autorka hvata složenost sveta u kome živimo. Kako je u svojoj izjavi rekla, ova vrlo zanimljiva kanadska književnica, naslovi odabiraju pisca, kroz malu igru istomišljenika, koji se opet bave istom vrstom umetničkog izražaja. „25 centi“ je postao naslov knjige baš zahvaljujući odabiru od strane prijatelja, koji su na taj način i pokrenuli stvaranje književnog dela:

“25 centi” je naslov, koji je odabrao jedan čitalac i to predložio. Pisanje na zadatu temu zadalo mi je puno muka. U to vreme sam bila dosta preokupirana decom i želela sam da u pomoć pozovem svoje čitaoce, koji su opet svojim predlozima pomogli da odaberem naslov svog sledećeg dela. Tako je i nastala zbirka „25 centi“. U Montrealu pisci i čitaoci često odlaze u kafee da čitaju i pišu. U kafeu u kom je ova knjiga započeta postoji zajednica pisaca, koji tako funkcionišu.

Od trenutka kada je pre deset godina postala dobitnica nagrade „Žozef S. Stofer” kojom se nagrađuje izuzetnost u Kanadi, Mari-Šantal Garijepi objavila oko 15 naslova . Rođena u Kvebeku, u Montrealu, 1975. godine, autorka neobično kratkih priča takođe je književna direktorka, bivša artistkinja na trapezu i majka dvoje dece.