“Gusle” učestvovale na Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj

Od 27. juna do 3. jula deo izvođačkog ansambla i velikog narodnog orkestra ADZNM “Gusale” učestvovao je na jubilarnom festivalu folklora u poljskom gradu Elk. Grad ima 60.000 stanovnika, a festival tradicije jedan je od najvećih kulturnih događaja tokom leta.

-Međunarodni festival folklora održan je 15. put. Naziv festivala je “Duga”, a mi smo dobili poziv od organizatora, članice CIOFA, Međunarodne folklorne asocijacije. Imali smo nekoliko uspešnih nastupa i, bez lažne skromnosti, mogu da kažem da je publika najbolje reagovala na muziku, pesmu i igru našeg ansambla – istakao je Zoran Petrović, direktor “Guasla”.

Organizator festivala je Kulturni centar grada Elka, a gostovanje je bila prilika da se dogovori dalja saradnja.

-Naši domaćini žele dalju saradnju sa “Guslama”. Razgovarali smo o zajedničkom konkurisanju za sredstva kod fondova Evorpske unije za šta smi svi zainteresovani. Na festivalu je bilo sedam zemalja: Bugarska, Rumunija, Slovačka, Ukrajina, Belorusija, Srbija i više ansambala iz Poljske – rekao je Petrović.

U “Guslama” se uveliko pripremaju za etno-kamp i Međunarodni festival narodnih orkestara FENOK. Najveću podršku u organizaciji ova kulturna ustanova ima od Grada Kikinde.

-Etno kamp počinje 22. i traje do 29. jula. Od 26. do 29. jula trajaće FENOK koji će okupiti ansamble iz Rumunije, Turske, Ukrajine, Srbije – dodao je naš sagovornik.

I ove godine u etno-kampu učestvovaće studenti iz Novog Sada, Beograda, Banja Luke i Kikinde. Koncerti u okviru FENOKA održavaće se u dvorištu Kurije od 20 sati i 30 minuta .