21 recitator iz Kikinde ide na Zonsko takmičenje

Recitovanje pored sviranja, pevanja i glume predstavlja reproduktivnu umetnost, koja je od samog početka težila da stvarnost verno predstavi i preslika je. Tu osobinu umetnost je zadržala sve od antike, preko renesanse, do realizma.

Recitovanje, kao vid umetnosti predstavlja sposobnost da se iskaže i predoči lepo kroz estetsko izražavanje. Kikinda neguje jednu vrstu nadmetanja  i kroz svoje učešće na Smotri recitatora godinama šalje najbolje u toj vrsti umetnosti,  rekla je u svojoj izjavi poznata kikindska književnica i književna kritičarka, koja godinama ocenjuje mlade talente, Marija Tanackov:

-Ja mislim i htela bih da kažem da je ovo jedno od najstarijih takmičenja u našoj zemlji, da je taj kontinuitet jako dug i ne treba ga prekidati. Ovom trenutku je važniji nego pre 50 godina, jer ta borba za očuvanje lepote našeg jezika je način da se pokaže kroz ovo takmičenje. To jeste vrsta umetnosti. Mislim  da su  ovaj raspust i ove bolesti  malo uticali na ovo naše takmičenje. Deca su bila bolesna, nisu išla u školu. Ovo takmičenje je ograničeno vremenom. Mi moramo, zbog Zonskog takmičenja da to održavamo baš sada. Hoću još da kažem da se za ovo takmičenje mogu prijavljivati i KUD-a, ne moraju to biti samo škole.

Nakon što su se prva dva dana nadmetali osnovci, trećeg dana su srednjoškolci pokazali svoje znanje. U kategoriji srednjih škola, žiri je odlučio da svih sedmoro učesnika pošalje na Zonsko takmičenje.

 

I u grupi mlađih osnovaca takođe je došlo do izmene, pa umesto petoro prvo odabranih, odlazi na sledeći krug takmičenja njih osmoro, dok je kod starijih osnovaca izabrano šest takmičara, što zaokružuje broj talentovanih kikindskih recitatora na 21, koliko ih ove godine odlazi u Čoku na Zonsko takmičenje.