Ivica Dačić položio kamen temeljac za novu zgradu izbegličkim porodicama

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivice Dačić i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov položili su kamen temeljac za izgradnju 25 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Završetak radova na dvospratnici u ulici Pere Segedinca očekuje se do marta 2019.godine a useljenje na proleće.

Kao predsednik komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, potrpedsednik Vlade Ivica Dačić je od prvog koraka uključen u projekat regionalnog zbrinjavanja. Na događaju u Kikindi istakao je da rado prisustvuje skupovima poput današnjeg i da je Srbija u rešavanju ovog problema demonstrirala humaniji pristup od mnogih zemalja.

Uspešna primena programa pokazuje da oni koji se nalaze u teškoj situaciji dugotrajnog izbeglištva već više od 20 godina nisu zaboravljeni i ujedno bih preneo poruku onima koji još uvek čekaju da neće biti zaboravljeni. Posebno bih zahvalio na razumevanju i strpljenju svim ovim porodicamna. Želim da izrazim zahvalnost gradonačelniku Pavlu Markovu jer je ova opština potpisala više ugovora u okviru regionalnog stambenog programa koji osim izgradnje stanova podrazumevaju otkup seoksih domaćinstava i dodelu građevinskog materijala. Nadam se da ćete Vi, neposredni korisnici ovog programa u ovoj prosperitetnoj opštini uspeti da ostvarite svoje životne ciljeve i želim Vam uspeh, radost, napredak u Vašim novim domovima, poručio je okupljenima Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade RS.

Poruka koju je sa ovog skupa uputio gradonačelnik Pavle Markov je da izbegle porodice ne treba da brinu jer će Kikinda na pravi način pokazati kako se odnosi prema najugroženijima.

Za svakog gradonačelnika je posebno zadovoljstvo kada mogu da se postavljaju kameni temeljci. Ono što ovaj kamen temeljc izdvaja od ostalih jeste humani deo koji nosi i to jeste opredeljenje grada Kikinda. Svakako sve ono što su pojedince porodice prošle u nekom nesrećnom periodu ima određene ožiljke, tragove, a na nama je da ih zalečimo. Nema boljeg načina nego da im obezbedimo novi dom i novi život. Grad Kikinda je od početka u ovom programu, danas postavljamo kamen temeljac za 25 stanova a nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno ponovo da se okupimo na ovom mestu i otvorimo zgradu. Nedaleko odavde obezbeđene su i nove parcele tako da nastavljamo sa radom, rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Vrednost radova na ovoj lokaciji iznosi nešto više od 600.000 eura a najveći donator je Evropska Unija. Ovo nije prvi primer stambenog zbrinjavanja izbeglica iz BIH i Hrvatske u Kikindi. Prvi korak bila je izgradnja objekta u ulici Dušana Vasiljeva. Do sada je dodeljeno 14 seoskih kuća a spremni su ugovori za 13 novih. Dodeljen je građevinski materijal za 24 porodice a u narednom periodu biće potpisani ugovori za novih 13 porodica. Dakle, po programu trajnog zbrinjavanja, 105 porodica dobilo je svoj krov nad glavom.

Korisnici stanova, koji će se prema planu u svoje nove domove useliti za 11 meseci, izabrani su putem javnog konkursa a pred useljenje biće obavljena revizija dokumentaicije. Ovde nije kraj, uskoro će, prema aktuelnim najavama, uslediti izgradnja još jedne spratnice u ulici Dušana Vasiljeva čime bi ciklus trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglih porodica u Kikindi mogao da bude završen.