15 godina rada EGD “Suvača”

Etno građansko društvo „Suvača“ ove godine obeležava 15 godina uspešnog rada. Kako kažu članice ovog udruženja, ime „Suvača“ je nastalo iz ljubavi prema jednom od najstarijih obeležja našeg grada

Počeci rada Etno građanskog društva „Suvača“ datiraju još iz vremena, s početka ovoga veka, kada se mala grupa sugrađana okupljala u privatnim domovima, u nameri da pokrenu nešto potpuno drugačije i novo, a opet sa obeležjima grada i ovog dela Banata.

Članice, kako je navela predsednica društva Rada Vujadinov od kojih je trećina od prvog dana u redovima Suvače vrlo su smerne na manifestacijama, ali svojim dobrim ukusom i vrlo urednim predstavljanjem svega što naprave plene. Kako bi mogle da nastave svoje postojanje imaju i očekivanja:

-Očekujemo da se Suvača restaurira, nadamo se  da ćemo dobiti  jednu prostoriju, da mi dočekujemo goste, učenike, turiste. Namera nam je da pripremamo autentična jela, da u nošnjama prikažemo kulturu i folklor naroda ovog podneblja. Da nije našeg udruženja, ko zna šta bi i da li bi se pokrenuli radovi oko suvače.

Trend koji ima negativan opis u poslednje vreme je sve češće okupljanje članova u raznim udruženjima, klubovima i još brže i češće raspadanje istih ili podelu na dva ili tri sa istim obeležjima. Iz Suvače imaju razlog da budu ponosne zbog dugog opstanka i prepoznavanja kao društva koje zna šta je tolerancija i međusobno razumevanje:

-Recept je sloga. Uvek postoje sukobi mišljenja, ali mi nemamo problema u vidu potpunog razmimoilaženja. Radimo koliko ko može i funkcionišemo već 15 godina.

 

Ovo društvo još uvek nema svoje prostorije. Funkcioniše tako što im Kulturni centar izlazi u susret pa koriste zajedničke prostorije, kako bi mogle da održe po neki od sastanaka, inače to obavljaju još uvek po privatnim kućama. Ovo društvo broji oko dvadesetak aktivnih članica, od kojih najmlađa ima 25, a najstarija 83 godine.