15 godina Nemačkog udruženja u Kikindi

Nemačko udruženje, koje broji više od 50 aktivnih članova, svečanim programom obeležilo je 15 godina od osnivanja. Udruženje kroz razne aktivnosti neguje nemački identitet, zatim nemački jezik, kulturu, ali i suživot sa većinskim stanovništvom.

15 godina postojanja Nemačkog udruženja u Kikindi obeleženo je u Svečanoj sali Narodnog muzeja. Na sada već tradicionalan način, kroz upoznavanje prisutnih sa aktivnostima, predstavljen je rad više od 50 članova, koji kontinuirano rade na obeležavanju svih važnih datuma, navela je sekretarka udruženja Hilda Banski:

-Udruženje je organizovalo za svoje članove, tokom ove godine veliki broj kurseva, 5 za starije članove i čak 16 za članove školskog uzrasta. Ove godine veliku pažnja smo  usmerili  i ka obeležavanju tri stote godišnjice od dolaska Nemaca u ove krajeve. Tim povodom je bila organizovana i velika izložba u Narodnom muzeju, koja je bila posvećena podunavskim Švabama.

Veliki broj prijatelja i saradnika Nemačkog udruženja imalo je mogućnost i da u okviru obeležavanja jubilarnih 15 godina postojanja posluša i kolažni program koji je organizovan u režiji profesora muzičke škole Slobodan Malbaški, koji su bili gosti svečanosti.

Udruženje godinama sarađuje sa Kulturni centrom gde  od osnivanja ima svoje prostorije, zatim sa KUD „Eđšeg“, sa drugim udruženima i organizacijama.