Ministarstvo subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju

Javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede otvoren je do 30. avgusta. U odnosu na prošlu godinu novina je da minimalna vrednost investicije mora biti 65.000 dinara, a ukupno je za ovu meru opredeljeno milijardu i 300 miliona dinara.

 

 

 

 

 

 

 

-Oni koji žele da konkurišu moraju imati dokaz da su izmirili poreze na imovinu i penzijsko i zdravstveno osiguranje. Trebaju im račun, otpremnica i dokaz o plaćanju investicije. Može se konkursati za svu mehanizaciju koja se koristi u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, sisteme za navodnjavanje, plastenike i sve ostalo – istakla je Mirjana Tomić, savetodavac PSS.

Naša sagovornica napominje da se svi kojima je potreban zahtev ili pomoć pri popunjvanju i kompletiranju dokumentacije mogu obratiti Poljoprivrednoj stručnoj službi.:

-Konkursi su od koristi za poljoprivrednike. Ukoliko kupite neku mašinu povraćaj od države je 50 odsto. Poljoprivrednici mogu da konkurišu za kupovinu više mašina jer je do 1,5 miliona dinara moguće ostvariti povraćaj.

Isti javni poziv očekuje se za opremanje primarne stočarske proizvodnje gde je povraćaj takođe 50 procenata.Poljoprivrednici mogu da konkurišu i za sredstva za izgradnju i opremanje stočarskih i objekata koji služe za skladištenje robe u voćarstvu i povrtarstvu.