Spremni projekti za rekonstrukciju 15 kilometara vodovodne mreže

Prošle godine premašen je plan rekonstrukcije vodvodnih cevi u gradu i selima jer je zamenjeno više od 10 kilometara vodovoda. U radove je uloženo 85 miliona dinara, a novac su zajednički obezbedili Grad Kikinda i JP “Kikinda”.Zamena dotrajalih vodovodnih cevi i ove godine jedan je od prioriteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Imamo spremne projekte za rekonstrukciju 15 kilometara vodovodne mreže. Sa njima ćemo preko grada Kikinde konkurisati za sredstva u pokrajinskim fondovima i kod Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Naš prioritet je zamena 8.310 metara glavnog odnosno magistralnog voda koji se proteže od ulice Jovana Jovanovića Zmaja do Partizanske, zatim ulicama Miloša Ostojina i Braće Bogaroški. Osim u gradu rekonstrukcija vodovoda planirana je u Bašaidu i Nakovu – istakao je Bojan Dimkić, rukovodilac sektora za vodovod i kanalizaciju.

Sa onim što je već urađeno ranijih godina i sa zamenama koje predstoje u Kikindi i selima biće rekonstruisano ukupno 35 kilometara vodovodne mreže.

-Rekonstrukcija podrazumeva zamenu azbest cementnih cevi, što je prioritet. Osim zamene dotrajalog vodovoda menjamo i prečnik cevi kako bi energetski gubici na mreži bilo što manji – dodaje Dimkić.

Naš sagovornik napominje da je vodovodna mreža na teritorji grada u solidnom stanju:

-Pošto se završi rekonstrukcija vodovodne mreže neće više biti azbest cementnih cevi. Kupljena je oprema za detekciju gubitaka i kvarova na mreži. Skoro polovina grada je već pregledana i otklonjeno je pedesetak kvarova tako da će do izgradnje fabrike vode gubici na mreži u gradu biti dvadesetak procenata, ako ne i manje. Oni su već smanjeni sa 36 na 28 procenata.

Uskoro se očekuje izgradnja dva bunara za vodu.

-Da biste proizvodili vodu morate da imate obezbeđen dotok vode. O je razlog zašto nam trebaju dva bunara sa kapacitetom od 70 litara u sekundi. Urađene su istražne bušotine, dobijene su sve neophodne dozvole i očekujemo da počnu radovi. Bunari će doprineti sigurnoj distribuciji vode jer će biti obezbeđen dovoljan dotok u buduću fabriku vode. Fabrika je projektovana na proizvodnju od 150 litara u sekundi – napominje Bojan Dimkić.

Novac za izgradnju fabrike vode je obezbeđen.

-Finansijska sredstva su obezbeđena preko KFW-a odnosno Nemačke razvojne banke u iznosu od šest miliona evra od čega je 30 odsto grant, dok je ostatak novca do 9,2 miliona evra obezbedila Vlada Republike Srbije i ministartsva finansija i građevine. Prihvatili smo idejno rešenje koje je razvijeno u saradnji sa konsultantom KFW-a firmom Setek i u naredenih mesec i po dana očekujemo raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju – precizirao je naš sagovornik.

Kako je objasnio Dimkić po raspisivanju tendera izvođači radova imaće rok od tri meseca da se jave. Nakon toga sledi evaulacija od mesec dana, a šest meseci je rok da izvođač uđe u posao. Posle toga počeće izgradnja fabrike vode koja bi trebala da bude završena do kraja 2021. godine.