14. Sabor narodne tradicije “Krčag”održan u Nakovu

Organizator i domaćin ovogodišnjeg Sabora bila je osnovna škola „Petar Kočić“ iz Nakova koja se ovom prilikom predstavila kao izuzetan domaćin učesnicima koji su došli iz Radljeva, Šapca, Brankovine, Beograda, Novog Sada, Stare Pazove, Ćuprije, Nove Pazove, Mokrina iz Kikinde, ali i iz Rumunije.

16 škola, sa više od 400 učesnika, danas su podržale sabor, na veliko zadovoljstvo domaćina, rekla je direktorica OŠ “Petar Kočić”Ljiljana Janjilović i dodala:

Sabor je školskog karakrtera, škole se druže i to one škole koje kao izborni predmet imaju “Narodnu tradiciju”. Jako smo zadovoljni odzivom, obično se okupi oko 14-15 škola, ove godine je kod nas čak 16 škola. Povratili smo međunarodni karakter, zato što ovoga puta na Saboru gostuju i dve škole iz Rumunije. Negujemo narodno stvaralaštvo u svakom smislu. Deca ovde imaju scenske nastupe, gde pokazuju nešto iz svog kraja. Deca iz naše škole će predstaviti običaje iz Bosanske  Krajine. Ono što takođe predstavljamo, posetioci će imati priliku da vidi na štandovima ispred učionica.

Gosti su bili dočekani tradicionalnom dobrodošlicom uz pogaču i so a zatim je druženje nastavljeno svečanim defileom učesnika centrom sela, gde su ih žitelji aplauzima pozdravljali. Sabor je otvorila Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde. Ona je u svojoj izjavi naglasila potrebu da se baš ovakve manifestacije što više organizujuju zato što imaju dalekosežan uticaj na više generacija:

-Ja sam počastvovana što sam ovde  danas predstavnik grada. Lokalna samouprava je prepoznala potencijal baš učenika ove škole. Opredeljeni smo da damo maksimum podrške, kada su ne samo radovi u infrastrukturi, već i kada su  ovakve manifestacije u pitanju. Čast je kada nešto traje toliko dugo i kada imate čast da ugostite 15 ili 16 škola. Sama ta povezanost škola u regionu, ne samo da stvaraju prijateljstva, već otvaraju mogućnost da ljudi šire vidike i žive kvalitetnije i daju svoj doprinos, naročito ovim mladim ljudima koji tek treba da koračaju putem svog života. Lokalna samouprava daje punu podršku svakom onom  ko pokaže dobru volju, ko uloži napor više u sve vannastavne aktivnosti. Ja im čestitam na ovom danu danas.

Na veliko zadovoljstvo domaćina, ovogodišnji Sabor je podržala svojim dolaskom i rukovodilac školske uprave Zrenjanin, Snežana Oluški Vlačić, koja smatra da je Sabor mesto na kom se deca uče da  poštuju  i nauku  i veronauku  i tradiciju ali i kulturu svih naroda.

 

Ova manifestacija je potekla iz Beograda, škole “Stefan Nemanja” na Senjaku, koja je tu manifestaciju na ovakav način i osmislila.

 

U toku saborovanja održan je niz takmičenja u sportskim disciplinama, kulturno-umetnički programi kao i razne radionice.

Priređena je i izložba starih predmeta, kulinarskih specijaliteta, odeće, obuće i narodnih nošnji svih naroda, ne samo iz Srbije već i bivše Jugoslavije.