14. Festival kratke priče “Kikinda short” predstavio osam autora

Počeo je 14. Festival kratke priče „Kikinda short„ koji se tradicionalno održava u Kikindi, Zrenjaninu i Beogradu, a u programu gostuje 8 autora, 4 profesionalna slušaoca iz 8 zemalja. Festival je  zadržao  koncept panoramskog pregleda kratke priče, a učešće je potpisalo osam autora.

Ono što je za ovih četrnaest godina stiglo kao bitan opis festivala je to da je upravo  u prvoj nedelji jula, kratka priča glavna tema u kulturnim rubrikama u Srbiji. Kako objašnjava menadžerka festivala, Vera Papić,  i ove godine festival ima kvalitetne autore, u čjim tekstovima će publika moći da uživa, kao što je to bio slučaj svih ovih godina:

– Mi smo se potrudili, obezbedili smo dobre autore, publika će imati mogućnost da vidi i čuje kvalitetne mlade ljude. Autori su iz Austrije, Mađarske, Rumunije, kao i autori iz Crne Gore, makedonije, Hrvatske, BiH i Srbije

Ono što organizatori objašnjavaju to je da dovođenjem tolikog broja stranaca u mali grad poput Kikinde, pobuđuje se ogromna znatiželja kod mladih.

Svaki autor čita priče na svom jeziku dok publika ima mogućnost da preko video bima prati prevod na srpskom i engleskom jeziku. Po svom konceptu, festival je usmeren ka autorima mlađim od 35 godina i oni čine najveći broj učesnika. Kada je ova forma u pitanju, baš takav način pisanja ih je opredelio i da se većina od njih uspešno bavi i novinarstvom. Austrija, koja je nekada bila gotovo redovna na Festivalima, poduži period nije imala svog predstavnika, te je učešće Verene Dir mlade književnice, muzičarke, i socijalne radnice iz Beča pobudilo  značajno interesovanje:

– Ja sam Verena, iz Beča sam. Tamo je ovih dana toplije nego ovde kod vas. Stigla sam u Kikindu jutros, u sedam. Bila sam umorna, ali umor je prošao kada sam čula da ću ići do muzeja da vidim mamuticu Kiku. Inače, predstaviću se sa svoje dve kratke priče. Pišem eseje i lirsku poeziju. U jednoj priči pišem o vremenu provedenom u Švajcarskoj kod bake.

Festival kratkih priča i ovoga puta je potvrdio očekivanja te je kvalitetom učesnika opravdao epitet jednog od najzanimljivijih festivala u regionu. Inače, do sada, za ovih 14 godina se na festivalu predstavilo 222 autora kratkih priča, s tim da je najveći broj festival zabeležio 2011, kada se na bini Narodne biblioteke kroz pisanu reč predstavilo čak 25 autora iz 19 zemalja.