13 za „Kikinda short“ nije baksuzan broj: Kratke priče čitali autori iz sedam zemalja

Festival kratke priče se, nakon prošlogodišnjeg odstupanja, ponovo vratio u dvorište Narodne biblioteke „Jovan Popović“. Ovoga puta okupio je sedmoro autora iz Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Rumunije i naravno Srbije.

Njihove priče su različite, baš kao i oni kao stvaraoci. Tako je Luiza Buharova iz Hrvatske publici pročitala priči „Suhi morski konjić“, koja je druga po redu „Prozakom“ nagrađenog rukopisa:

-U pitanju je porodična priča iz ugla devojčice, koja svedoči događaju koji ne može u potpunosti da razume. Nije joj jasno šta se to događa među odraslima. Sa druge strane shvata da se njena porodica nalazi na bitnoj prekretnici.

 

Na „Kikinda shortu“ predstavio se i Atila Širbik. Ovaj autor stvaralaštvom se bavi još od školskih dana, ali ga je životni put odveo do profesije kuvara. Na festivalu je čitao priču iz svog prvog romana, koji je izašao pre dve godine:

-Počeo sam da pišem kratke priče, koje su prvo objavljene u Mađarskoj, a potom i u Srbiji. Kasnije sam od toga sagradio veliki format kao roman. Ne znam da li u Srbiji postoji, ali u Mađarskoj imamo gastro literaturu, koja je fantastična. Ipak, moja dela nisu iz tog sveta, ali imaju neke primese.

Jedina predstavnica Srbije na festivalu bila je Kikinđanka Milana Grbić. Za mladu autorku i studentkinju Filološkog fakulteta u Beogradu ovo je uspešna godina, budući da je osvojila nagradu „Đura Đukanov“ i treće mesto na „Sremčevim danima“. Priča koju je čitala ovoga puta ima uporište u njenom dosadašnjem radu:

-Ova priča za sad je objavljena samo online. Kao jedinu sličnost sa prethodnim pričama ističem to što je nastala tokom Radionice kreativnog pisanja, koju vode Srđan Srdić i Vladimir Arsenić. Priča se zove „Planovi za budućnost“. Ona ironično tematizuje smrt, ali takođe sa primesama humora kao što je to bio slučaj sa pričom koju sam predstavila na „Balu u Elemiru“.

 

„Kikinda short“ ove godine imao je najmanje učesnika. Ipak, kvalitet nije izostao:

-Trudili smo se da pisci budu na istom nivou kao što su bili ranijih godina. Iskreno se nadam da smo u toj nameri uspeli. To će proceniti publika i kritika koja će čitati priče. Kako smo smanjili broj autora, tako smo smanjili broj dana održavanja festivala. Ipak, uneli smo i novinu, tako da ćemo prvi put ove godine gostovati u Novom Sadu, u Biblioteci na Štrandu.

Festivali poput ovog veoma su značajni za autore i to iz više razloga i iz različitih aspekata:

-Ovu susreti su važni, jer ti daju mogućnost da se susretneš sa drugim autorima, zapamtiš neka imena, da ti oni preporuče neke druge autore i njihove knjige. Kao stvaraocu, taj momenat susreta sa drugim autorima je izrazito bitan, jer iz te razmene iskustva možeš mnogo naučiti i iz toga se javljaju različite druge prilike, objašnjava Luiza Buharova.

Kratka priča sve je popularnija forma stvaralaštva. Čitaoci je vole, zato što ne zahteva mnogo vremena, kojeg u modernom svetu konstantno manjka. Festival „Kikinda short“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, Grad Kikinda i kompanija „Toza Marković“.