13 đaka Tehničke škole odlaze na republička takmičenja

Đaci Tehničke škole svojim uspesima iz matematike, fizike i iz više sportskih veština ostvarilisu plasmane na republičkim takmičenjima. Učenici ove škole su takođe do sada pokazali zapažene rezultate na takmičenju Fon Nojman, na kom će svoje izume pokazati sredinom marta u Mađarskoj.

Tehnička škola u Kikindi prepoznata je u regionu kao jedna od stručnih škola koja je do sada iznjedrila veliki broj đaka, kojima su baš temelji znanja u Tehničkoj školi bili garancija za uspešno školovanje na fakultetima.

I generacija koja stasava poslednjih par godina već je iskristalisala mlade buduće naučnike, inženjere, ali i dobre sportiste. Učenik treće godine Vanja Miladinov, iz Ostojićeva do sada već poznat javnosti zbog svojih izuma, odlazi u Mađarsku na takmičenje Fon Nojman, za izum „Robotska ruka“. Kako kaže, namera mu je da do kraja četvrte godine napravi celog robota.

-Ove godine je moj projekat za takmičenje iz informatike “Robotska ruka koja je kontrolisana pomoću moje sopstvene ruke”. To znači da se ona pokreće kako ja budem pokretao svoju šaku. Ruka je bila prilično komplikovana. trebalo je da se izmodeluje, da se urade 3D modeli cele ruke. Ti delovi su bili štampani na 3D štampaču, pa su bili sklopljeni  šrafovima. Zatim je trebalo da se isprogramira ruka, ali i rukavica koja prati ruku. Većinom sam sam pronalazio rešenja za neke poteškoće. Profesori su mi davali neke smernice, ali sam većinom sam sve to uradio. Prošle godine sam napravio led kocku, bio sam na takmičenju ali nisam stigao do Međunarodnog  takmičenja. Ove godine sam ostvario plasman na međunarodno takmičenje.

Osim njega na takmičenje, za koje ih pripremaju profesori Zagorka Pastor i Milan Živić odlaze i Dejan Grujić, Nikita Šibul, Nenad Tepavac, Miloš Rajtarov i Igor Kajla. Na okružnom takmičenju iz matematike, uz mentorstvo Save Isakova i Dragane Čolak dobre rezultate i plasman na republičko takmičenje  ostvarili su Jovan Ludajić i Marko Gašić.

Na republičko takmičenje iz fizike odlaze Nikola Zorić i Ilija Bešlin, koje je pripremao profesor fizike Mirko Vukobrat Ilija Bešlin. Da je dobar u enigmatici pokazao je Aleksandar Selimović, koji je na Svetskom juniorskom i omladinskom takmičenje u kvizingu osvojio prvo mesto:

-Osvojio sam prvo mesto na ovom takmičenju. To je enigmatski kviz, na koji sam van škole išao. Ljubav prema enigmatici je počela u sedmom razredu, kada sam se takmičio u kvizu “5+”, na tv Rubin.

Sportisti Veljko Radojčin, odlazi na Republičko takmičenje u karateu, Dejan Grujić u džudou, dok će boje svoje škole na Republičkom takmičenju u stonom tenisu braniti  Luka Čubrilo, a u plivanju Nikola Ivetić