13-a “Noć muzeja” dočaraće “Istoriju zdravstva u Kikindi”

Tokom Noći muzeja posetioci će moći da pogledaju izložbu “Najvažnije je biti zdrav” o istoriji bolnice, apoteka i ostalih zdravstvenih ustanova, kao i o ljudima koji su nas lečili.

Osim ove centralne izložbe koja će biti postavljena u galeriji muzeja i uz koju će biti organizovana radionica za decu “kad porastem biću doktor ili apotekar”, objasnila je direktorica muzeja Lidija Milašinović,  u prostoru na spratu, posetioci će u okviru izložbe “Lekovita bašta” saznati više o korišćenju lekovitog bilja u narodnoj medicini, a najmlađi imati priliku da učestvuju u kreativnoj radionici:

U svečanoj sali muzeja, kroz niz interaktivnih sadržaja, publici će se predstaviti medicinski smerovi škole Miloš Crnjanski, kikindske apoteke. U dvorištu Kurije, svoje aktivnosti uz kratak istorijat, predstaviće Crveni krst Kikinda.

Osim najavljenih, ovogodišnju manifestaciju pratiće i niz drugih sadržaja. Cena ulaznice je nepromenjena, 50 dinara za đake i 100 dinara za odrasle. Posetioci sa godišnjom kartom ne plaćaju ulaz.

Istog dana, u subotu, kako je najavio grafički urednik i organizator manifestacije Igor Grandić,  od 18 do 24  Noć muzeja biće organizovana posebno i u muzeju ,, Terra“:

 

Planirana je Škola – radionica tradicionalne banatske veštine vezane za glinu, topanja i takmičenje u topanju. Muzički program će biti vrlo bogat, dj Mc Anima mundi, a biće tu i ostali muzičari i nastupi, između ostalih premijerni nastup elektro pop funk & schlank sastava – VIS Animatrix.

Centralna priča, kao i tema obvgodišnje Terra Noći muzeja je otvaranje izložbe ,,skulptura u terakoti iz fundusa terra – figuracija“ , u galeriji muzeja ,,terra“. U okviru manifestacije digitalne art projekcije predstaviće se multimedijalni umetnici Aleksandar Joksimović i Slaviša Starčev.