“Slikari u našoj ulici”

U Ulici Slavka Rodića u Novim Kozarcima već devetu godinu za redom okupljaju se likovni umetnici. U dvorištu domaćina kolonije „Slikari u našoj ulici“ Rada Novakovića, slikari imaju sve uslove, da uz laganu muziku i druženje stvaraju dela, koja ostaju večna.

-Sve ovo radimo zbog toga što volimo umetnost, slikarstvo i sam proces nastajanja dela. Trenutno radi 25 slikara i mogu se videti različiti načini stvaranja, a ono je nešto najvrednije u životu svakog čoveka.

Reči domaćina potvrdio je i Braco Azarić, poznato lice kulturne scene kako Novih Kozaraca, tako i Kikinde. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se upravo u njegovom matičnom mestu održavaju susreti umetnika iz svih krajeva zemlje.

Slobodno možemo reći da je jedna od glavnih zvezda ovog skupa kikindski slikar Nandor Mičik. Njegovo delo krasi i plakat kolonije, a on već dugo godina posećuje i aktivno učestvuje u susretima slikara.

Vreme na kvalitetan način prolazi i slikarki Maji Ječmenici Jurić, koja dolazi iz Zrenjanina, odakle dolazi i većina učesnika ove kolonije.

A želja za umetničkim stvaralaštvom postoji i kod onih od kojih bi se to, naizgled, najmanje očekivalo. Jedna od učesnica kolonije je i Stanislava Letić, koja dolazi iz Rume i radi kao poreski inspektor. Slikarstvo je njen način da se oslobodi stresa, koje sa sobom nosi profesionalni život. Ona je već peti put učenik likovne kolonije u Novim Kozarcima.

Kako domaćin tvrdi, organizacija kolonije i okupljanja slikara veoma je kompleksan posao. Sa druge strane, sve ovo donosi veliko duhovno zadovoljstvo. Pomoć koju dobija tokom procesa organizacije takođe je veoma posebna i nadahnjujuća.

Dobrodošli su i svi oni koji žele da stvaraju ili da pak posmatraju proces nastanka umetničkih dela. Na koloniji talenti postaju slikari, a sve u okrilju mirnog i inspirativnog okruženja.