Žute šljive na kikindskoj Zelenoj pijaci, 30 dinara kilogram

 

Subotnje pijačne priče i ovog toplog avgustovskog “nepijačnog” dana,  malo deluju umorno. Kažu pijačari, subota je dan za nepijacu. Trguju oni koji moraju i oni koji hoće. Svi ostali ostaju kod kuće i prave razne kolačiće. Oni koji subotu ipak u kalendaru aktivnosti drže pod radnim danom,  pazarili su paradajz po ceni od 50, ali i 60 dinara, krastavce prve klase po ceni od 140, druge  130 ili salatare  od 40 do 50 dinara. Šargarepa je prodavana po ceni od 50 i 60 dinara, crni luk do 50, crveni 60, krompir 30 dinara.

Paprika je prodavana po ceni od 50 do 60 dinara babura, slonovo uvo 70, ljuta 1o dinara, a džak od 5 kilograma je cenjen do 250 dinara. Tikvice, povrće koje je u poslednje vreme jedno od najviše konzumiranih, ili za punjenje ili pohovanje ili pak kao čušpajz ili musaka stajale su 50 dinara komad. Od voća je danas u ponudi bilo dinja, koje su ovih dana poskupele, te su trgovci tražili 50 dinara za kilogram.

Lubenice su stajale do 20 dinara, kruške 80, jabuke 30, grožđe 80, maline do 300 dinara, a breskve od 30 do 100 dinara. Limun je prodavan po ceni od 230 dinara, ali je za 30 dinara u ponudi bilo i voće koje je malo izazvalo zabunu kod kupaca.

 

Žuta šljiva, koja za razliku od plave, koja je prodavana po ceni od 50 dinara, staje 30 dinara po kilogramu. Ono što je specifično za ovu voćku to je da se pekmez, koji se kuva od ove voćke daleko jače zgusne, a i daleko je slađa kada se obrađuje, te je preporuka da se stavlja manje šećera. Inače, postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste. Plod šljive sadrži malo kalorija, tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i beta karotiin, biljna vlakna , biljne masti, biljne hormone, vitamine B grupe . Korišćenjem šljive u ishrani leče se akne, anemija, astma, arteroskleroza, bolesti zuba i usne šupljine, kao i bolesti srca i krvnih sudova . Osobe koje imaju problema sa bubrezima ili imaju bolove u žuči trebalo bi da jedu šljive u veoma malim količinama.